KAJ IZBRATI?

Kdaj je voda mineralna in kdaj zgolj gazirana?

Z.F.
8. 11. 2019, 21.30
Deli članek:

Če smo nekoč v trgovinah le redko našli ustekleničeno vodo, si danes trgovinsko ponudbo brez naravne ali gazirane vode težko predstavljamo. S katero gazirano vodo boste v telo vnesli največ mineralov? In ali lahko pri tem pretiravate?

Dreamstime
Ni vsaka voda mineralna in mineralna voda ni zgolj voda z ogljikovim dioksidom.

Številne študije dokazujejo, da redno uživanje naravne mineralne vode blagodejno vpliva na naše zdravje. Pomaga pri hujšanju, povečuje količino mineralov v telesu, spodbuja rast mišične mase in pripomore celo k splošnemu izboljšanju počutja.

Vsebnost ogljikovega dioksida

O mineralni vodi govorimo takrat, kadar je v litru vode raztopljenih več kot 1500 mg vseh mineralov. V radenski jih je 3145 mg, med njimi prevladujeta hidrogenkarbonat in natrij. 

Po definiciji je naravna mineralna voda tista voda, ki izpolnjuje predpisane mikrobiološke kriterije, ko priteče naravnost iz izvira oziroma vrelca. Vode se med seboj razlikujejo po vsebnosti ogljikovega dioksida (CO2) in mineralov, kjer so odstopanja večja ali manjša. Nato jih delimo na naravno gazirane in vode s povečano vsebnostjo CO2. Naravno gazirane vsebujejo enako količino ogljikovega dioksida kot vir polnjenja, kar pomeni, da je ujeti CO2 prišel iz izvira. Medtem ko imajo vode s povečano količino ogljikovega dioksida dodan CO2, ki pa naj bi praviloma prihajal prav tako iz izvira.

Kdaj je voda mineralna?

Mineralne vode imenujemo vode, ki imajo prisotne ali dodane minerale v večjih količinah kot navadne pitne vode. Mednje spadajo vode znamk Donat Mg, Radenska, Romerquelle, Mivela, Jamnica in številne druge. Naj povemo še, da je mineralna voda tista voda, ki ima vseh mineralov več kot 1500 miligramov na liter. Glavni minerali, ki jih najdemo v omenjenih vodah, so natrij, kalcij, magnezij in kalij. Natrij pomaga uravnavati krvni tlak in delovanje srca, kalcij pripomore k zdravju kosti, medtem ko magnezij pomaga ob utrujenosti in izčrpanosti, pospešuje gradnjo kosti in ureja prebavo.

Katero boste izbrali?

Če preverimo naravno mineralno vodo Donat Mg, že iz imena razberemo, da vsebuje večjo količino magnezija, na deklaraciji pa najdemo celo trditve, ki pojasnjujejo koristne učinke magnezija in drugih mineralov na naše zdravje. Zaradi visoke vsebnosti minerala sicer obstaja nevarnost vnosa prevelikih količin, zato je treba upoštevati tudi jasna navodila o količinah dnevnega vnosa, ki so navedena na deklaraciji. Posebno previdni morajo biti posamezniki, ki trpijo za boleznimi ledvic.

Radenska je opredeljena kot naravna mineralna voda z dodanim lastnim ogljikovim dioksidom. Vsebuje velike količine natrija, s katerim prav tako ne smemo pretiravati. Natrij je del soli, čezmerno uživanje pa lahko povzroči povišanje krvnega tlaka. Zato se uživanje večjih količin te vode odsvetuje ljudem s povišanim krvnim tlakom.  

Gazirana naravna mineralna voda Jamnica je obogatena s številnimi minerali, med katerimi prevladuje kalcij. Tako kot radenski ji je dodan lastni ogljikov dioksid, a v manjšem deležu.

Preverili smo tudi vsebnost mineralov pri nas vse bolj uveljavljene vode Romerquelle. Mineralna voda vsebuje največ kalcija, takoj zatem pa sledi magnezij. Tudi tukaj najdemo dodan lasten ogljikov dioksid.