Macron je v pogovoru za četrtkovo izdajo tednika The Economist med drugim dejal, da ga na Zahodnem Balkanu najbolj skrbijo razmere v BiH. "Tempirana bomba, ki tiktaka blizu Hrvaške (članice EU) in ki se sooča s problemom vračanja džihadistov, je Bosna in Hercegovina," je dejal.

Komšić je danes francoskemu veleposlaniku, ki ga je pozval na pogovor, predstavil natančne podatke o številu državljanov BiH, ki so so se na strani skrajne skupine Islamska država (IS) borili v Siriji in Iraku ter o številu tistih, ki naj bi se vrnili v BiH.

Ob tem je izpostavil, da BiH "uspešno sodeluje v boju proti terorizmu in ekstremizmu, o čemer pričajo tudi ocene partnerskih držav", so sporočili iz urada Komšića, sicer hrvaškega člana predsedstva BiH.

Kot povsem neutemeljeno je Macronovo izjavo označil tudi bošnjaški član predsedstva Šefik Džaferović. Meni, da si "nekatere nazadnjaške politične sile v BiH in okolici želijo, da bi imela BiH tovrstne probleme", da bi lahko uresničile svoje "nedopustne in nedovoljene cilje", vendar pa "na njihovo žalost temu ni tako".

Srbski član predsedstva Milorad Dodik pa je pozdravil stališče Macrona, češ da je objavil resnico o BiH, zaradi razglašanja katere je bil sam večkrat deležen kritik mednarodne skupnosti. Meni, da je Zahod leta opogumljal "sarajevske hegemonistične in centralistične kroge", kar je privedlo do spodkopavanja daytonske ureditve države in njenega zdrsa v "islamistični ekstremizem". Komšićevo odločitev za poziv francoskemu veleposlaniku na pogovor je označil za "tiščanje glave v pesek".

Tiskovni predstavnik Islamske skupnosti v BiH Muhamed Jusić je besede francoskega predsednika označil za škandalozne. "Upravičevati svojo odločitev, da se ustavi evropsko pot držav z muslimansko večino na Balkanu, pa tudi ustavitev celotne širitve EU s tako skonstruiranimi trditvami, je več kot škandalozno," je zapisal na Facebooku.

Dodal je, da je v boje na strani IS odšlo iz BiH 300 državljanov, iz Francije pa več kot 1900. Študija skupine The Soufan Group iz leta 2015 navaja enako oceno o številu državljanov BiH (300), ki so se pridružili IS v Siriji in Iraku, glede francoskih državljanov pa navaja številko 1700.