Dragi Miklavž, letos mi prinesi …

To je pet nesramno dragih igrač, za katerimi se skrivajo zanimive zgodbe

Pe.R.
27. 10. 2019, 20.51
Posodobljeno: 27. 10. 2019, 20.52
Deli članek:

Miklavž se ob spodnjem sezamu zagotovo drži za glavo. Pa ne samo on, ampak tudi druga dva dobra moža veselega decembra. Predstavljamo vam pet nesramno prestižnih igrač, za katerimi se sicer skrivajo zanimive zgodbe.

Wikipedia
Astolat Dollhouse Castle

Grad za punčke Astolat, 7,6 milijona evrov
Sanjski gradič si menda tako ceno v prvi vrsti zasluži zaradi presežkov v oblikovanju, inženiringu, arhitekturi in kreativnosti. Čeprav je »le« igrača, se ponaša z več nadstropji, v katerih je razporejenih kar 29 sob. Med njimi so kuhinja, vinska klet, orožarna, glasbena soba, plesna dvorana, knjižnica, telovadnica in bazen. In, ja, grad ima tudi bar, v katerem se nahajajo majhne stekleničke. Na vrhu pa, tako kot se za grad spodobi, kraljuje čarovniški stolp. Mogočno skulpturo, poimenovano po pesmi The lady of Shallot Alfreda Lorda Tennysona, so mojstri izdelovali kar 13 let in je pravzaprav dražja kot stanovanja na elitnih lokacijah New Yorka in Londona. Gradovi v oblakih so torej še vedno cenejši.

Trener ptic, 5,6 milijona evrov

Pinterest
Trener ptic

L’Oiseleur, kot se v francoščini imenuje ta prav posebna premikajoča se lutka, je delo francoskega mehanika Christiana Baillyja. Za izdelavo lutke je porabil več kot 15 tisoč ur. Njenega gibanja ne poganjajo baterije ali motor, temveč spretno sestavljen niz vzmeti in zobnikov, ki premikajo 2340 kovinskih ploščic. L’Oiseleur je oblečen po zadnji renesančni modi, kar vključuje saten, svilo, žamet in tudi bisere ter zlato. Seveda ima tudi nekaj dodatkov – ptice, flavtico in meč. Če imate srečo, vam bo lutka na flavto tudi zaigrala. Medtem ko se dečkove oči premikajo naprej in nazaj, njegovi prsti spretno igrajo na inštrument, ptički pa prhutajo s kovinskimi krili in odpirajo kljunčke. 

Lutka Eloisa, 4,5 milijona evrov

Facebook
Lutka Eloise

Zakaj je ta lutka tako posebna in predvsem tako draga? Njena stvariteljica, oblikovalka Madame Alexander, je izdelala zgolj pet tovrstnih lutk, prav vsaka pa se ponaša z devetkaratnimi diamanti in ostalimi prestižnimi dodatki. Med njimi so kristali Swarovski, krzno Oscarja de la Rente in oblačila Christiana Diorja. Lojzko, kot bi jo poimenovali v Sloveniji, spremlja tudi prikupen kužek.

Modelček Lamborghini Aventador, 4 milijone evrov

Wikipedia
Lamborghini Aventador Model Car.

Pravega lamborghinija lahko kupite »že« za okoli 340 tisoč evrov. Cena replike nemškega inženirja Roberta Gulpena, s katero se lahko igrate v dnevni sobi, pa vzame sapo. Razlog vrtoglavega zneska so zlato, diamanti in platina v lučeh, platiščih in sedežih avtomobilčka. In seveda ure dela, teh je bilo kar 500.

Nogometna žoga Shimansky, 2,3 milijona evrov

Arhiv
Shimansky

Te žoge definitivno ne bi želeli brcniti. Iz nje sije 3500 karatov južnoafriških diamantov. Med njimi je 6620 belih in 2640 črnih diamantov. V čast in slavo svetovnega nogometnega prvenstva, ki ga je Južnoafriška republika gostila leta 2010, jo je oblikovala tamkajšnja draguljarna Shimansky.