RAZKOŠJE

Les v kopalnici – da ali raje ne?

Z.F.
27. 10. 2019, 16.22
Deli članek:

Kadar govorimo o kopalnici, si predstavljamo prostor, v katerem je umivalnik, kopalna kad ali zgolj tuš kabina, stranišče in po možnosti še bide. A danes je kopalnica mnogo več kot le to.

Dreamstime
Dovolj bo, če boste les uporabili le kot dodatek.

Če je nekoč veljalo, da so kopalnice bolj kot ne majhni prostori v stanovanju ali hiši, kjer najde svoj dom večinoma keramika, umivalnik, kopalna kad in stranišče ter pralni stroj, danes ni več tako. Danes je kopalnica postala večji, večnamenski prostor, ki ni namenjen zgolj vzdrževanju osnovne higiene, temveč tudi prostor, namenjen sprostitvi, masaži in razvajanju. Tudi materiali so se večinoma spremenili. Pogosti elementi so les, okrasno kamenje, samostoječe svetilke …

Dreamstime
Lahko si omislite leseno opažno tuš kabino. Svetujemo vam izbiro tikovega lesa.

Lesena tla, da ali ne?

Les je v zadnjih letih postal priljubljen material tudi pri snovanju kopalnic. Številni se odločijo za lesena tla, naj gre za masivni les, laminate ali iveral. Slednji se sicer pogosteje uporablja za pulte in viseče predalnike, na katere se namestijo nasadni umivalniki, a najdemo ga tudi na tleh. Modni in aktualni so predvsem temnorjavi odtenki. Leseni izdelki so po navadi zaščiteni s premazi, ki preprečujejo vdor vlage, ponekod pa najdemo zgolj impregnirane plošče. Ideje, želje in okusi so seveda različni. Pomembni so le pravilna izbira lesa in kakovostno polaganje ter praktičnost, saj bomo le tako lahko zares uživali. Zavedati se moramo, da je les živ material, ki se razteza, krči, nabreka … Strokovnjaki svetujejo izbiro tikovega lesa, ki ga že stoletja uporabljajo za izdelavo ladijskih palub, saj je odporen proti vlagi. Lahko izbirate tudi med drugimi drevesnimi vrstami, a te so v večinoma iz afriških in azijskih držav.

Dreamstime
Detajl, kot je polička za odlaganje pod umivalnikom, lepo popestri prostor kopalnice.

Večslojni parket

Po mnenju notranjih oblikovalcev so primerne vrste lesa tudi evropski hrast, gorski in sibirski macesen, smreka in jelka. Izbira je lažja tudi, če se odločimo za večslojni parket, saj je pri teh vrstah oblog krčenje lesa in raztezanje manjše, posledično pa so manjše tudi težave pri uporabi. Kljub vsemu pa je pomembno, da preprečimo vodi, da bi prodrla globlje v les in povzročila fizikalne spremembe. Zato sproti brišemo kapljice in nastale luže ter ohranjamo tla suha.