CENILA GA JE ŽE AFRODITA

Zlato jabolko za Zlate jesenske dni

Z.F.
27. 10. 2019, 13.39
Posodobljeno: 27. 10. 2019, 13.44
Deli članek:

Čudoviti oranžni plodovi so bili nekoč na slovenskih tleh, razen na Primorskem, redkost. Danes te vitaminske bombe najdemo skoraj povsod. Vsekakor jih je jeseni dobro uvrstiti na jedilnik.

Dreamstime
Uporaba za pripravo dobrot je zelo pestra in raznolika. Plodove uporabljamo pri pripravi marmelad, vina, kisa in žganja, prav tako za razne kreme in peciva.

Kaki je jeseni, ko dozori, odlična popestritev naših jedilnikov. Vsebuje veliko vitaminov, med katerimi kraljujeta predvsem A in C, mineralov, kot so železo, kalcij in jod, ter vlaknin.

S Kitajskega po vsem svetu

Njegova domovina je osrednja Kitajska, od koder se je razširil na Japonsko, nato v Korejo, Ameriko in tako po vsem svetu. Pri nas ga najdemo največ v Strunjanski dolini, kjer vsako leto v začetku novembra priredijo Praznik kakijev.

Drevesa so odporna proti škodljivcem

Drevesa so odporna protiškodljivcem, zato jih ni treba škropiti s kemičnimi pripravki. Sadeži pa so prav zaradi tega toliko bolj priporočljivi in zdravi. Drevesa zrastejo v višino v povprečju od 3 do 15 metrov. Prijajo jim zmerne zime in blaga poletja. A kaki prenese tudi temperature pod –18 stopinj Celzija, če le ne trajajo predolgo. Dobro ga je posaditi na mesto z veliko vode. Zacveti šele pozno spomladi, proti koncu maja oziroma v začetku junija. Cvetenje traja od 14 do 20 dni in cvetovi so odlična vaba za čebele. Kasneje pa se iz njih razvijejo majhni plodovi, ki jih drevo, če jih je preveč, odvrže. Za zorenje kaki potrebuje dolgo in toplo jesen. Plodovi se v tem času obarvajo vse od oranžno rumene do oranžno rdeče barve. So gladki in imajo obliko paradižnika. Kakiji, ki jih poznamo, imajo po navadi v sredini bela semena, a naj vam povemo, da obstaja več kot 2000 vrst kakijev, tako lahko med njimi najdete tudi plodove brez semen. Če plodovi niso povsem zreli, so precej trpkega okusa in skoraj neužitni. Nezrele plodove lahko za hitrejše zorenje položite v bližino jabolk, zrele plodove pa boste lahko še nekaj časa hranili v hladilniku.

Bogastvo antioksidantov

Kaki spada med sadeže, ki so še posebej bogati z antioksidanti. Pomembno vlogo ima pri preprečevanju kroničnih bolezni, ki so najpogosteje povezane z oksidativnim stresom. Ker vsebuje tudi visok delež vlaknin, je odličen dodatek k prehrani za tiste, ki jih pogosto muči zaprtje. A pomembno je, da uživajo le kakije, ki so povsem dozoreli.

Nahranite svoj vid

Uživanje kakija pripomore tudi k preprečevanju težav z očmi. To je povezano z dejstvom, da omogočimo telesu, da proizvede zadostne količine vitamina A, ki se uspešno tvori iz betakarotenov in mineralov. Ta pa seveda skrbi tudi, da je koža gladka, zdrava in mladostna, ter krepi imunski sistem.