Nekaj izjem

Kaj lahko čistimo s kisom in kaj ne

Z.F.
26. 10. 2019, 20.32
Deli članek:

Za čiščenje večine stvari v vašem domu je kis, razredčen v vodi z malo detergenta, odlična izbira. Pa vendar obstaja nekaj predmetov, ki jim lahko ta univerzalna mešanica naredi več škode kot koristi.

Dreamstime
Čistila na osnovi kisa niso zmeraj dobra in varna izbira

Vsekakor so naravna čistila, ki jih pripravljamo sami, velikokrat boljša izbira kot čistila, ki jih kupujemo. Tako predvsem vemo, s čim čistimo in iz česa so pripravljena, medtem ko se v trgovinskih čistilih velikokrat znajdejo tudi motilci in dražilci. Obstajajo pa tudi predmeti in površine, ki potrebujejo posebno nego.

Granitne in marmorne plošče

Mešanica kisa, vode in detergenta ni primerna za čiščenje kamnitih talnih ploščic,  kis prav tako uniči sijočo in gladko površino granitnih in marmornih plošč. Kisla sredstva lahko pustijo razjede pa tudi madeže. Namesto kisa zato raje uporabite mešanico, sestavljeno iz pet kapljic detergenta za ročno pomivanje posode, deset kapljic alkohola in skodelice vode.

Dreamstime
Za čiščenje kamna, marmorne in granitne površine kis ni primerno čistilo.

Voskane površine

Če površine z voščeno prevleko čistimo s čistili z dodatkom kisa, lahko povzročimo več škode kot koristi. Kis lahko resno poškoduje voščeni premaz ali ga celo odstrani, predmeti, pohištvo ali tla pa tako ostanejo brez potrebne zaščite. Za vzdrževanje voskanih površin raje uporabljajte specializirana čistila, ki jim je dodan tudi tekoči vosek. Tako boste poskrbeli za čistočo in zaščito obenem.

Dreamstime
Kis lahko na lesu pusti grde madeže in razjede, zato se tej obliki čiščenja raje izognite.

Kamnite talne ploščice

Kot že omenjeno, čistila na osnovi kisa, limone ali amonijaka niso primerna za čiščenje ploščic iz naravnega kamna. Zaradi kisline lahko naravni kamen potemni, strošek ponovnega poliranja in brušenja pa ni ravno zanemarljiv. Namesto kisa uporabite raje mešanico vode in detergenta za ročno pomivanje posode.

Razbito jajce

Tudi pri čiščenju jajca s tal se odsvetuje uporaba čistil na osnovi kisa, saj ta povzroči strjevanje beljakovinskih encimov v jajcu in zaradi tega na površini ostanejo madeži, ki jih je zelo težko očistiti. Ostanke jajca zato najprej odstranite s papirnato brisačo, nato pa površino zgolj obrišite z vlažno krpo, ki ste jo pomočili v milnico.