Zdrava presnova

Kako pospešimo presnavljanje?

T.D.
26. 10. 2019, 15.25
Posodobljeno: 26. 10. 2019, 16.26
Deli članek:

Zdrava presnovapomaga pri uravnavanju telesne teže in varuje pred številnimi boleznimi. Stopnja hitrosti presnove pa ni odvisna le od genov, ampak tudi od naše ozaveščenosti in življenjskega sloga.

Shutterstock
Na hitrost presnove močno vpliva tudi sestava našega telesa. Ljudje z več mišične mase in manj maščob imajo praviloma hitrejšo presnovo kot ljudje z večjim odstotkom maščob.

Dokazano je, da hrana, bogatejša z beljakovinami, pospešuje presnovni proces. Za vitalno presnovo so blagodejne zlasti ribe, saj ribje olje povečuje raven encimov, ki pomagajo pri izgorevanju maščob. Za hitrejše presnavljanje so priporočljiva tudi naslednja živila: zeleni ali pravi čaj, kava, jabolka, grenivka, špinača, pekoča hrana, zlasti rdeča paprika, ovseni kosmiči ter kozarec mleka ali jogurta, saj kalcij pospešuje presnavljanje in prispeva k učinkovitejši presnovi maščob. Vsa našteta živila pripomorejo k izgorevanju maščob in boljši presnovi.

Velja pa tudi pravilo: pijte dovolj vode, zlasti hladno vodo. Telo namreč porablja kalorije že s tem, ko mrzlo vodo segreva na svojo temperaturo.

Ne izpuščajte obrokov

Za dobro presnovo je priporočljivo, da imate redne obroke. Stradanje ali vnos pretirano majhnih količin hrane upočasni presnovo za kar 30 odstotkov. Ne pozabite tudi na zdrav zajtrk. Zdrav zajtrk pospeši presnavljanje za kar 10 odstotkov, zlasti če vsebuje veliko beljakovin in maščob, saj tako presnova deluje hitreje ves dan.

Poskrbite za osem ur spanca

Če smo nenaspani, se naša presnova upočasni. Pomanjkanje spanca vodi do utrujenosti in pridobivanja kilogramov. Študije so pokazale, da pomanjkanje spanca zmanjšuje število kalorij, ki jih telo porabi za najosnovnejše življenjske procese, kot so prenos krvi, dihanje in obnovitev poškodovanega tkiva. Ogljikovi hidrati se zaradi pomanjkanja spanja obdelujejo počasneje in se v telesu shranjujejo kot rezervna hrana. Za obnavljanje telo potrebuje vsaj osem ur počitka na dan.

Redno telovadite

Na hitrost presnove močno vpliva tudi sestava našega telesa. Ljudje z več mišične mase in manj maščob imajo praviloma hitrejšo presnovo kot ljudje z večjim odstotkom maščob. Več mišične mase imamo, hitrejša je naša presnova. Intenzivna mišična vadba porablja kalorije še dolgo po tem, ko smo že končali vadbo. Presnavljanje se z leti nekoliko upočasni, vendar predvsem tistim, ki so v starejših letih življenja manj telesno dejavni. S telesno dejavnostjo pa najlažje vzdržujemo »mladostniško« presnovo.