Zanimivosti

So flomastri varno pisalo za otroke?

Zoran Franc
15. 9. 2019, 10.15
Deli članek:

Flomastri so priljubljeno pisalo pri otrocih. A ustvarjalnost ne pozna meja in črnilo flomastra se hitro znajde tudi na koži ali v ustih. Je to (ne)varno?

Dreamstime
Flomastri

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so zato na tokratnem testu poleg kakovosti preverjali tudi vsebnost morebitnih škodljivih snovi v držalu in črnilu flomastrov. Res je, da so se najcenejši flomastri uvrstili na dno lestvice, a tudi za zmagovalne flomastre ne bo treba seči globoko v žep. Ti so stali manj kot dva evra.

Konica flomastra je sestavljena iz svežnja drobnih poliestrskih vlaken, ki se napajajo s tekočo barvo iz tampona s črnilom v držalu. Ta se sprosti ob stiku s površino, ki jo nameravamo pobarvati. Črnilo za splošno uporabo je večinoma sestavljeno iz vode, barvil, konzervansov in vlažilcev (flomastri s črnili na osnovi topil so danes izjemno redki).

Šibke konice in krhka držala

Nič nenavadnega ni, če se med uporabo odprt flomaster odkotali z mize in pade na tla, saj je večina flomastrov ovalne oblike. Pri tem se lahko zgodi, da najprej udari ob tla s konico, kar jo poškoduje. Konica se lahko upogne, splošči, poči ali se popolnoma potisne v ohišje, odvisno od njene trdnosti. Poškodba konice zmanjša uporabnost flomastra, lahko postane celo neuporaben.

##IMAGE-953802##

Izbirajte flomastre s pokrovčki, ki prepuščajo zrak

Otroci radi »grizljajo« flomastre, še posebej pokrovčke. V primeru nesrečnih okoliščin, ko otrok pogoltne pokrovček, obstaja nevarnost zadušitve. Otroke opozorite na nevarnost takšnega početja, preventivno pa izberite flomastre s pokrovčki, ki prepuščajo zrak.

Tudi v flomastrih škodljive snovi

Prav vsi izdelki na testu so imeli na embalaži znak CE, kljub temu pa so pri treh na kemijskem delu testa odkrili bodisi organska topila bodisi PAO oziroma PVC v embalaži. Znak CE torej ni zagotovilo, da izdelek ne vsebuje nevarnih snovi. (Zveza potrošnikov Slovenije)