Jim Leavelle

FOTO in VIDEO: Preminil detektiv s slavne fotografije atentata na Kennedyjevega domnevnega morilca

J.P.
30. 8. 2019, 14.34
Posodobljeno: 30. 8. 2019, 14.37
Deli članek:

Bil je prepričan, da mu je spodletelo.

Profimedia
Lee Harvey Oswald in Jim Leavelle (v sveti opravi), Jack Ruy drži pištolo

V četrtek je preminil Jim Leavelle, detektiv iz Dallasa, ki ni uspel zaščititi Leeja Harveyja Oswalda, domnevnega atentatorja takratnega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja. Imel je 98 let. Umrl je med okrevanjem v Koloradu, potem ko si je v začetku tedna pri padcu zlomil kolk.

Profimedia
Lee Harvey Oswald in Jim Leavelle (v sveti opravi), Jack Ruy drži pištolo

Spodletelo

V zgodovino se je zapisal 24. novembra 1963, ko je stal ob Oswaldu, ko je tega ustrelil Jack Ruby, lastnik dallaškega nočnega kluba. Kot mlad mornar je preživel japonski napad na Pearl Harbor, 13 let pozneje pa je bil zadolžen, da 24-letnega Oswalda s sedeža policije pospremi v okrožni zapor, medtem ko so ZDA žalovale za Johnom F. Kennedyjem. Detektiv se ni obotavljal zaščititi človeka, ki je bil obtožen, da je umoril predsednika. A preden je z njim uspel priti do oklepnega vozila, je Ruby pred kamerami naredil svoje. Leta 2013 je v intervjuju za NBC News dejal, da mu je spodletelo.

Profimedia
Lee Harvey Oswald in Jim Leavelle (v sveti opravi), Jack Ruy drži pištolo

Ikonična fotografija je osvojila Pulitzerjevo nagrado. Ker je vedel, kako osovražen je bil Oswald, se je namesto z eno oborožil z dvema pištolama in ga priklenil nase. Leta 2002 je za Reuters dejal, da preprosto ni imel časa ukrepati – Ruby je bil preprosto prehiter.

Po atentatu je s prosto roko zadržal Rubyja, dokler ga niso dosegli drugi policisti. Nato se je s Oswaldom odpeljal v bolnišnico, kjer je dva dneva prej umrl Kennedy. Oswald je umrl dve uri po streljanju. Dan pozneje je na poti v zapor spremljal Rubyja, le da tokrat v tajnosti. In medtem ko se Oswald ni bal, da bi ga kdo ustrelil, so te misli obletavale njegovega krvnika. Leavelle mu je povedal, da z atentatom na Oswalda nikomur ni naredil usluge, Ruby pa mu je menda odvrnil, da je le hotel biti junak, a da jo je pokronal.