Rekorderji

FOTO: Orjaška toča v Sloveniji? Ob teh primerkih zbledi ...

S.R.
29. 8. 2019, 10.18
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 09.19
Deli članek:

Največja in najbolj uničujoča toča, kot sicer imenujemo ledene kroglice s premerom od 5 milimetrov do več centimetrov, običajno nastane v superceličnih nevihtah, ko so razmere na nebu zelo nestabilne, celo ekstremne, in ko piha močan strižni veter. A kakšne velikosti lahko dosega?

NWS Aberdeen
Z obsegom 47,3 centimetra je zaostala za točo v Nebraski (na fotografiji merjeno v palcih).

V Sloveniji smo junija letos zabeležili nekaj hudih neviht z orjaško točo. V spominu je ostala zlasti tista z 11. junija, ko so na območju Poljanske doline ob Kolpi z neba s hitrostjo od 120 do 150 kilometrov na uro padali ledeni izstrelki s premerom tudi več kot deset centimetrov. A ti zbledijo ob nekaterih primerih po svetu. 

Premer 

Kar zadeva premer, rekord še vedno drži toča, ki je 23. julija 2010 šokirala prebivalce v okrožju Lyman v ameriški zvezni državi Južna Dakota, poroča portal Severe Weather Europe. Nacionalna meteorološka služba v Aberdeenu (Južna Dakota) je potrdila, da se je ledena krogla, ki jo je tam našel domačin Lee Scott, ponašala s premerom 20,3 centimetra in obsegom 47,3 centimetra, tehtala pa je kar 0,88 kilograma. Na mestu pristanka pa je nastal celo »krater« s premerom približno 25 centimetrov. Obstaja še več poročil o toči podobne velikosti, a ta uradno niso potrjena. 17. aprila 1935 naj bi denimo toča s premerom več kot 20 centimetrov klestila v mestu Ponca City v Oklahomi. 

NWS Aberdeen
Zrno toče v Južni Dakoti s premerom 20,3 centimetra (na fotografiji merjeno v palcih).

Obseg 

Glede na uradno potrjena poročila, je z vidika obsega največja toča klestila med hudo nevihto, ki je 22. junija 2003 zajela mesto Aurora v Nebraski. Rekordno zrno toče s premerom »borih« 17,8 centimetra je imelo obseg 47,6 centimetra. Natančne teže mu niso uspeli določiti, saj se je ob pristanku na strehi hiše delček odlomil. So pa po neurju na območju zazevali »kraterji« s premerom tudi do 36 centimetrov. 

NWS Hastings
V Aurori je na tla padlo zrno z obsegom 47,6 centimetra (na fotografiji merjeno v palcih).

Teža

Najtežje zrno toče, ki je bilo tudi uradno potrjeno, so 14. aprila 1986 zabeležili v kraju Gopalganj v Bangladešu. V strašanskem neurju s točo, v katerem je umrlo 92 ljudi, je na tla padla natančno kilogram težka ledena krogla. Evropski rekord drži zrno toče, ki je 11. avgusta 1958 padlo v Strasbourgu. Tehtalo je 0,97 kilograma, na žalost pa niso izmerili njegovih dimenzij, še poroča Severe Weather Europe. 

Najbolj smrtonosna 

22. aprila 1888 je v indijski zvezni državi Utar Pradeš udarila toča, ki je ubila 246 ljudi in ki še vedno velja za najbolj smrtonosno točo v sodobni zgodovini. Še en zanimiv primerek pa znova prihaja iz ZDA. V mestu Seldon v Kansasu so se 3. junija 1959 srečali s praktično nepremično nevihto, ki je na tla dlje časa neusmiljeno spuščala točo, ta pa je območje v velikosti 140 kvadratnih kilometrov prekrila z 45 centimetrov debelo odejo ledu.