Zanimivosti

Okusni steaki, kot jih še niste jedli: vse za pripravo vas čaka na OMV!

Oglasno sporočilo
29. 8. 2019, 10.00
Posodobljeno: 29. 8. 2019, 11.00
Deli članek:

Ko pripravljate kos mesa, ki si zasluži vse spoštovanje, je prav, da z njim tako tudi ravnate. Za najbolje pripravljen steak izberite žar ponev, ki jo po posebej ugodni ceni najdete na bencinskih servisih OMV, tam pa vas čakajo tudi ostri noži za rezanje steakov.

Arhiv
Pripravite steak z veliko začetnico

Teflonska posoda je pri pripravi mesa na žaru prava izbira, saj je zelo lahka in hitro reagira na spremembo temperature, kar je pri pripravi steakov ključnega pomena. Posebej dobra pa je tudi zato, ker se zanjo nič ne prime. 

Katero izbrati?

Vrhunska Tefalova žar ponev vas čaka kar na najbližjem bencinskem servisu OMV, za člane Kluba OMV SMILE & DRIVE pa je na voljo kar 50 % ceneje! Z njo boste steake pripravili še lažje. 

Triki za sočen in ravno prav pečen steak
Sočen, ravno prav pečen steak je zagotovo velika želja ljubiteljev mesa. Poleg pravilne ponve pa šteje tudi predpriprava, ki je pri pripravi tovrstnega kosa mesa zelo pomembna.  

Promocijsko gradivo
Vse za žar vas čaka na OMV bencinskih servisih

Izberite kakovosten kos mesa

Za dober steak izberemo nekoliko dražji kos mesa, ponavadi pljučno ali rostbif. Predvsem pa je pomembno, da je meso izredno dobro uležano. Kako to vidite? Da je steak uležan preverite na sledeč način: ko v meso potisnete prst, se mora nežno vdati in mora narediti jamico. To je znak, da je dovolj dobro uležan. 

Prej ga vzemite iz hladilnika

Za skorjico, morate steak prej vzeti iz hladilnika. Nikoli ga ne položite neposredno iz hladilnika na vročo ponev, saj bo šok prevelik. Zato ga na sobno temperaturo postavite pol ure pred peko. Prav tako je pomembno tudi, da je žar ponev dobro segreta. V nasprotnem primeru namreč med peko dobi neprivlačno sivkasto barvo. 

Samo sol in poper
Dober steak ne potrebuje kakšnih posebnih začimb, saj je dovolj okusno že samo meso. Dovolj sta že sveže poper in sol. Steak je treba posoliti čisto na koncu pečenja, saj naj bi sol povzročila pospešeno izločanje sokov iz mesa, zato predčasno soljenje ni zaželeno.  

Ključna težava: kdaj je meso dovolj pečeno?

Napaka, ki jo lahko pri peki naredite, je, da meso prebodete z vilicami. S tem iz mesa izteče sok, ki pripomore k okusu in sočnosti. Peka steaka je odvisna od tega, kako debelo je meso, kakšna je ponev in kakšne želje imate. Priporočljivo pa je, da ga najprej popečete na visoki temperaturi z obeh strani, nato pa na srednji temperaturi še nekaj minut na vsaki strani. Po peki naj meso še nekaj minut počiva v foliji, da se sokovi lepo razporedijo.