Zanimivosti

Namesto trebušnih mišic krepimo trup

T.D.
21. 8. 2019, 21.30
Deli članek:

Ko govorimo o čvrstih trebušnih mišicah in njihovem pomenu za zdravje, bi morali pravzaprav govoriti o vseh mišicah trupa. Del teh so tudi trebušne mišice.

Shutterstock
Ko osvojite osnovni položaj, nadaljujte z desko na boku.

Mišice trupa so najpomembnejše mišice telesa, saj telesu zagotavljajo stabilnost in proizvajajo moč za gibanje. Pri vadbi klasičnih trebušnjakov je hrbtenica zelo obremenjena, saj nastajajo pri upogibu v ledvenem delu hrbtenice veliki pritiski na medvretenčne ploščice. Pri tovrstni vadbi je obremenjena tudi mišica upogibalka kolka. Ta pa je pri ljudeh, ki veliko sedijo, že tako ali tako skrajšana. Klasični trebušnjaki torej nikakor niso primerni za ljudi z občutljivim spodnjim delom hrbta! Obstaja pa cela kopica vaj, s katerimi si okrepimo trup (s trebušnimi mišicami vred) in hkrati zmanjšamo bolečine v hrbtu.

Začetne vaje za krepitev mišic trupa

Deska (angl. plank) na podlakteh je odlična vaja za stabilizacijo trupa – v pravilnem položaju zdržite, kolikor dolgo zmorete, malo počivajte in nekajkrat ponovite; pozneje izmenično dvigujte noge in roke. Ko osvojite osnovni položaj, pa nadaljujte z desko na boku (angl. side plank) in z oporo na podlakti. Tudi tu zdržite, kolikor dolgo zmorete, malo počivajte in nekajkrat ponovite; pozneje dvigajte in spuščajte trup. Še ena učinkovita vaja je most (dviganje zadnjice leže na hrbtu) z oporo na obeh nogah; pozneje z oporo na eni nogi.

Zvezdna rotacija

Je ena izmed osnovnih vaj, s katerimi lahko utrjujemo trup, in je hkrati tudi dinamična. Stopimo široko narazen, noge naj bodo iztegnjene. S trupom naredimo predklon, z rokama pa se izmenično dotikamo levega in desnega podplata oziroma konic prstov na nogah. Če ne gre, sežemo samo do tam, do koder zmoremo. Desna roka se dotika leve noge, leva roka pa desne noge. 

Primerni trebušnjaki

Če se že odločite za vadbo klasičnih trebušnjakov, jih izvajajte takole: pokrčite kolena, stopala naj bodo na tleh. Pri upogibu trupa pa pazite, da ostane ledveni (spodnji) del hrbta v stiku s podlago – popek tiščite proti tlom. Tako se boste upognili v trupu, in ne v kolkih, pri čemer se trebušne mišice tudi bolj aktivirajo.