mimikrija

Surferji in potapljači se proti morskim psom borijo z umetnimi očesi

R.T.
21. 8. 2019, 09.25
Posodobljeno: 21. 8. 2019, 09.30
Deli članek:

Vodni športi so lahko nevarni, posebej na odprtem morju, kjer je več morskih plenilcev. Surferji se pred njimi zavarujejo z vizualno obrambo.

Vimeo (Shark Eyes)
Kar prepričljivo.

Beli morski psi so plenilci iz zasede. Do žrtve se pritihotapijo z njenega mrtvega kota in nato napadejo. Ljudje niso ravno njihova izbrana jed, a napadi se vseeno dogajajo in lahko so smrtonosni.

Surferji, ki so še posebej izpostavljeni napadom morskih psov, saj teh ne morejo opaziti, dokler ne priplavajo tik pod gladino, se zato pred napadi teh mogočnih morskih plenilcev branijo s tehniko, ki jo uporablja tudi narava – mimikrijo.

Vimeo (Shark Eyes)
Ku-ku.

Mnogo živali, od metuljev pa do gosenic in rib, ima na hrbtih vzorce, podobne očem, s čimer potencialne plenilce odvrnejo od napada, saj ti mislijo, da so bili opaženi.

To so ugotovili tudi surferji, ki na spodnje strani svojih desk radi prilepijo nalepko z velikimi očmi. Te naj bi morske pse odvrnile od napada, saj gre za plenilca iz zasede, ki navadno ne napade, če misli, da je opažen. K temu mnogokrat dodajo še črtaste neoprenske obleke, da jih morski psi ne zamenjajo za tjuljnje, ki so eden izmed njihovih naljubših plenov.