Nasveti

Na plaži grizljajmo sladko melono in zelenjavni čips

T.D.
28. 7. 2019, 21.14
Posodobljeno: 28. 7. 2019, 21.14
Deli članek:

Za užitke brez pregrehe v poletnih dneh vam zato pred odhodom na oddih predlagamo nekaj zdravih prigrizkov, ki bodo primerni za čas uživanja ob morju.

Dreamstime
Poleti se izogibajmo mastni hrani, prednost pa dajmo sadju.

Da bo poležavanje na soncu res brezskrbno, moramo poskrbeti tudi za hrano in pijačo, ki ju vzamemo s seboj na plažo. Dobrote, ki jih po navadi nosimo na plažo, morajo biti dovolj hranljive, osvežilne in seveda lahko prebavljive. Predvsem se izogibamo mastni in začinjeni hrani.

Zavitki s kvinojo in šparglji 

Obstaja veliko vrst zelenjave, ki jih lahko uporabite za čips, na primer korenje, rdečo peso, koromač, sladki krompir, kitajsko zelje, repo, bučke, špinačo, jajčevce. 

Ti spomladanski zavitki so kot paket zelenjave, ki je skupaj s kvinojo in arašidovo omako nasiten in zdrav prigrizek sredi kamnite ali peščene plaže. Sestavine za 6 zavitkov: 500 gramov svežih špargljev, 50 gramov sveže špinače, 50 gramov berivke, 100 gramov kuhane kvinoje, 2 žlici sveže iztisnjenega pomarančnega soka, 1 žlica arganovega olja, 2 žlički medu, ščepec mlete rdeče paprike, 6–10 listov riževega papirja. Sestavine za arašidovo omako: 1 žlica nastrganega svežega ingverja, 1 skodelica vode, 2 žlici sojine omake, 30 gramov arašidovega masla, 2 žlici sladkorja, 60 gramov hoisinove omake. Pripravite arašidovo omako: vse sestavine združite in dobro premešajte v posodi ter postavite v hladilnik za eno uro. Na žaru ali v ponvi popecite šparglje. Narežite jih po dolžini in širini na primerno dolžino za zavitke. V posodici združite pomarančni sok, arganovo olje, med in mleto rdečo papriko ter dobro premešajte. V drugi posodi združite oprano špinačo in berivko, potresite s kuhano kvinojo in čez prelijte preliv iz pomarančnega soka ter vse skupaj dobro premešajte. V novo posodo nalijte vodo in vanjo vsakič posebej potopite en list riževega papirja za 10 sekund. Moker papir položite na leseno desko za rezanje (pazite, da se papir ne raztrga). Nanj položite šparglje, mešanico s kvinojo in špinačo, prekrijte s spodnjim delom papirja in zavijte. Enako porabite vse sestavine. Pri uživanju zavitke pomakajte v arašidovo omako.

Zelenjavni čips

Sestavine za 2 porciji: 2 sladka krompirja, 2 koromača, 10 korenjev, olivno olje, sol, mleta rdeča paprika. Priprava: pečico segrejte na 170 stopinj Celzija. Operite in olupite zelenjavo. Z mandolino ali ostrim nožem jo narežite na tanko. Rezine dobro obrišite in osušite s papirnatimi brisačami. Potresite s soljo in mleto rdečo papriko ter pokapajte z olivnim oljem, a ne preveč. Dobro premešajte. Rezine položite v pekač, v katerega ste dali papir za peko, in sicer tako, da se ne prekrivajo. Pecite 45 minut, pri tem pa pazite, da se rezine ne zažgejo.

Nabodala s pršutom in melono

Nabodala so sestavni del vsakega piknika, zakaj jih ne bi popestrili z melono in pršutom? Sestavine za 10 nabodal: 100 gramov pršuta, 1 majhna melona, 250 gramov kroglic mocarele, ½ skodelice sveže bazilike in lesene palčke za nabodala. Sestavine za bazilikino olje: olivno olje, 1 šalotka, ½ skodelice sveže bazilike. Pripravite bazilikino olje: v multipraktiku zmeljite lističe sveže bazilike, šalotko in olivno olje ter vse skupaj prelijte v stekleničko. Očistite melono in jo narežite na kocke. Na lesene palčke nabodite listič sveže bazilike, mocarelo, baziliko, polovico rezine pršuta, baziliko, kocko melone in še enkrat po tem vrstnem redu. Na plaži tik pred zaužitjem pokapajte nabodala z bazilikinim oljem.