Za uspešen trening

Pred vadbo ne uživajte preveč maščob

T.D.
28. 7. 2019, 15.00
Deli članek:

Ustrezna prehrana pred vadbo je ključnega pomena za uspešno izveden trening in ohranjanje zdravja. Telo moramo pred vadbo podkrepiti z ustreznimi živili.

Profimedia
Skrajšajte čas za pripravo hrane brez slabe vesti in pripravite odlična kosila.

Da lahko dosegamo optimalne rezultate in se obvarujemo pred morebitnimi telesnimi poškodbami, je pred treningom oziroma telesno aktivnostjo najbolj priporočljivo zaužiti sestavljene ogljikove hidrate, saj se ti počasi prebavijo ter dajejo energijo in moč za daljše časovno obdobje. Med sestavljene ogljikove hidrate štejemo denimo škrobna živila, kot so sadje, kaše, kosmiči, polnovredne testenine, stročnice, kruh in vlaknine, ki se ne prebavljajo in so nujne za ohranjanje zdravja. Večji je delež vlaknin v živilu, počasnejši je prehod sladkorjev v kri, telo pa posledično lažje vzdržuje tudi zdravo raven krvnega sladkorja in energije. Odličen primer zdravega obroka pred vadbo so na primer razni sadni smutiji.

Previdno pri maščobah

Telo moramo na intenzivno vadbo pripraviti oziroma ga podkrepiti z ustreznim gorivom. Posledice neustrezne prehrane pred vadbo se namreč kažejo kot slabši tekmovalni rezultati v športu, prepočasno izgubljanje odvečnih maščob, prepočasno pridobivanje mišične mase, drastična nihanja v razpoloženju, hormonske motnje, izguba kostne mase, pomanjkanje železa in podobno. Ustrezna izbira živil pred vadbo pa pripomore k temu, da se naše telo po treningu hitreje in uspešnejše opomore.

Načrtovanje je ključno!

Obrok pred vadbo vpliva tudi na to, kako se počutimo med treningom. Če smo pred vadbo denimo pojedli prevelik obrok, se bomo ves čas počutili nekoliko lene, okorne in nefleksibilne, če smo pojedli premalo, pa se bomo med vadbo počutili šibke, omotične, bolj dovzetni bomo tudi za poškodbe. Priporočljivo je, da je zadnji obrok pred treningom sestavljen predvsem iz zdravih, sestavljenih ogljikovih hidratov in beljakovin. Pred vadbo je torej priporočljivo zaužiti manjši obrok, ki vsebuje približno 50 gramov ogljikovih hidratov (20 kalorij) in 15 gramov beljakovin (56 kalorij).

Najprimernejši čas za zadnji obrok oziroma prigrizek pred treningom je približno uro in pol do dve uri pred telesno aktivnostjo. M