POTREBUJETE LE ŠČEPEC IDEJ

Uporabni triki za vsak dom

Z.F.
16. 7. 2019, 08.25
Posodobljeno: 16. 7. 2019, 08.26
Deli članek:

Ste vedeli, da lahko z olupki rdeče čebule pobarvate tekstil na zeleno? Da lahko iz ostankov jabolk pripravite jabolčni kis in tonik za čiščenje obraza? Veste, kako se znebiti nadležnih mušic?

Profimedia
Plastenko postavite v bližino košare oziroma mesta, kjer se zadržujejo mušice ali drug nadležen mrčes.

Iz rdeče v zeleno

Naslednji trik je uporaben malo za šalo in malo za res. Ali ste vedeli, da lahko iz temno rdečih olupkov čebule izzovete svetlo zeleno barvo? Preizkusite. Potrebujete belo majico ali drug kos oblačila, ki ga želite pobarvati, olupke treh rdečih čebul, tri decilitre alkoholnega kisa in 1,2 litra vode. V večji lonec položite izbrano oblačilo, nanj stresite olupke ter zalijte s kisom in vodo. Lonec postavite na štedilnik in segrevajte do vretja. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte do želenega odtenka barve. Obarvano oblačilo nato operite kot običajno.

Nadležne mušice na sadju

Tudi vas vsakič znova zmoti roj mušic, ki se dvigne, ko posežete po sadju iz košare? Nastavite jim past. Pollitrsko plastenko odrežite na mestu, kjer se premer plastenke razširi, ta del postavite tako, da bo ustnik obrnjen v notranjost plastenke. Nato v plastenko nalijte nekaj sladke pijače in dodajte žličko sode bikarbone. Plastenko postavite v bližino košare oziroma mesta, kjer se zadržujejo mušice ali drug nadležen mrčes.

Podstavek za vroče lonce

Se po vaših predalih valjajo plutovinasti zamaški in ne veste, kako jih ponovno uporabiti? Eden izmed priročnih trikov je zagotovo podloga za vroče lonce. Potrebujete okvir za slike, s premerom vsaj 20 x 20 centimetrov, zajeten kup plutovinastih zamaškov in pištolo z vročim voskom. Plutovinaste zamaške z olfa nožem prerežete po dolžini čez polovico. Iz okvirja odstranite steklo. Na podlago znotraj okvirja poljubno lepite polovice plutovinastih zamaškov in oblikujete vzorec, dokler ne oblepite celotne notranjosti okvirja.

Jabolčni kis iz ostankov

Okusen domači jabolčni kis lahko pripravite hitreje, kot si mislite. Potrebujete nekaj sredic jabolk in drugih ostankov, ki jih namečete v steklen kozarec za vlaganje. Ta naj bo vsaj do polovice poln. Čez nasujte dve žlici sladkorja in prilijte vodo, da seže do vrha. Dobro premešajte. Pokrijte s sterilno gazo in pustite 14 dni na toplem, da fermentira. Kis nato precedite v čisto steklenico in ga uporabite za kisanje solat, čiščenje pohištva ali kot tonik za čiščenje kože.