Miti ali ne

Je res, da se rane hitreje celijo na zraku, da gob ne smemo pogrevati in da rdeče vino spodbuja spanje ?

T.D.
6. 7. 2019, 20.15
Posodobljeno: 6. 7. 2019, 20.18
Deli članek:

Številne zapovedi krožijo med nami kot nekakšno izročilo naših babic. Toda če je v nekaterih zrno resnice, so lahko druge zastarele ali preprosto ne držijo. Katere torej lahko odmislite in katere so verodostojne?

Profimedia
Zavarovalnice v prvem tednu pouka ponujajo ogromno različnih možnosti in načinov zavarovanj, različne pakete, popuste

»Srčni napad v glavnem prizadene moške«

Ni tako. Pri ženskah je ta vzrok smrti pri različnih starostih, celo pogosteje kot rak. Glavni razlog tega prepričanja je dejstvo, da lahko pri ženskah srčni napad nakazujejo nespecifični simptomi, na primer težave v zgornjem delu trebuha, slabost, zadihanost. Znana bolečina v levi roki se po navadi pojavlja pri moških. Za ženske je zato pomoč pogosto prepozna.

Jaka Koren
Srce nam sporoča, da neke stvari niso v redu, a ženske te opozorilne znake prevečkrat preslišijo.

»Alergiki bi se morali odreči hišnim ljubljenčkom«

Ne gre za samo dlako, problematični so proteini na dlaki nekaterih živali. Prenašajo se s slino, njihova intenzivnost pa se spreminja glede na pasmo. Najbolje je, da pred nakupom živali v neposrednem stiku z odraslo živaljo (ne deluje pri mladičkih) preizkusite, ali se pojavi alergijska reakcija. Zlasti so problematični labradorci in mačke.

»Gob in špinače ne smemo pogrevati«

Mit izhaja iz časov, ko ljudje niso imeli hladilnikov. V glivah se lahko plesni hitro množijo, zato jih je treba zaužiti v najkrajšem možnem času. V špinači pa bakterije sčasoma spremenijo nitrate v strupeni nitrit. Težava tako ni v segrevanju, temveč je lahko škodljivo dolgoročno shranjevanje teh jedi pri sobni temperaturi.

»Zobe je treba močno zdrgniti«

Pozor! Če preveč pritiskate, lahko drgnjenje odstrani zaščitno plast zob. Za pravilno zobno higieno morate imeti nežno zobno ščetko (praktična je tudi električna zobna ščetka z nadzorom izvajanja pritiska) in tudi vsak dan uporabljati medzobno ščetko ali nitko za čiščenje zob. Posledica naravnega procesa staranja je tudi, da je bela sklenina vse tanjša, zato je normalno, da zobje z leti nekoliko porumenijo.

»Rane se najhitreje zacelijo na zraku«

Ne drži. Bolj je mesto poškodbe suho, dlje se rana celi, medtem ko pod obližem poškodba ostaja vlažna. Prav tako mnogi zmotno mislijo, da je pri krvavitvi iz nosu najbolje ležati oziroma držati glavo vznak. Ravno nasprotno je prav, najbolje je skloniti glavo naprej, da se lahko kri izlije in je ne pogoltnemo.

»Rdeče vino spodbuja spanje«

Napačno prepričanje, pri katerem mnogi še vedno vztrajajo. Možno je, da nekateri po dveh kozarcih rdečega vina zvečer hitreje zaspijo kot po enem. A to ni dolgotrajna rešitev, če si želimo zagotoviti trden spanec. Ko se zmanjša koncentracija alkohola v krvi, se namreč telo začne prebujati in izjemno pomembna faza telesnega obnavljanja je s tem prekinjena.

»Šport lahko sproži srčni napad«

Tako na nogometnem igrišču kot na maratonu – veliko ljudi zagovarja teorijo, da šport vodi v smrt, kot argument, da lahko ostanejo na kavču. Toda redna telesna dejavnost v resnici znižuje krvni tlak, krepi srce in izboljša oskrbo telesa s kisikom. Vse to pa preprečuje srčne napade in kap. Toda če ste brez kondicije ali bolni, se izognite maksimalnemu naporu. Začnite s sprehodom.

»Sključeno sedenje sproži bolečine v hrbtu«

Kar bi pomenilo tudi, da kdor »lepo pravilno« sedi, se lahko izogne težavam s hrbtenico. Ampak ni res. Vsak statičen položaj je neugoden in vsaka sprememba položaja je dobra za nas. V pisarni nagnite naslonjalo stola za približno 135 stopinj. Ta drža najmanj obremeni hrbtenico.