Prhanje

Koža poleti potrebuje izdatno vlažilno nego

T.D.
6. 7. 2019, 10.10
Deli članek:

Čeprav je za mnoge poletje najlepši letni čas, je za našo kožo to obdobje najbolj obremenjujoče. Ta namreč poleti pospešeno izgublja vlago – tudi zaradi pogostejšega prhanja.

Dreamstime
Na telo pozitivno vpliva tudi izmenično prhanje z mrzlo in toplo vodo.

V vročih poletnih dneh moramo še posebej paziti, da kožo čim manj izsušujemo. Vsako jutro si tako privoščite osvežujočo mlačno ali hladno prho, ki vas bo prebudila iz spanca ter vam vlila nove moči in energije za nov delovni dan. Ne prhajte se z vročo vodo, prhanje naj bo tudi karseda hitro, milo pa nanesite le na določene predele telesa.

Izogibajte se agresivnih gelov in mil

Izbirajte blaga sredstva za umivanje, ki vsebujejo hranilne snovi, saj agresivni geli in mila kožo le še dodatno izsušijo. Pri tem pa čistilnih sredstev ne pustite predolgo na koži, saj jo to le dodatno draži. Uporabljajte oljna mila in mila rahlo kisle pH-vrednosti, saj ta kožo manj izsušujejo ter jo hkrati mehčajo in pomirjajo, če je razdražena ali nagnjena k vnetjem. Koža je namreč rahlo kisla, da se brani bakterij, vendar lahko z neustrezno higieno njeno sposobnost zaščite uničimo.

Raje trdo milo

Če imate občutljivo kožo, namesto gela oziroma losjona za prhanje raje izberite trdo milo. Geli namreč velikokrat kljub temeljitemu izpiranju ostanejo na koži, to pa kožo draži in povzroča srbečico. Po prhanju se nežno obrišite z brisačo in na še vlažno kožo nanesite losjon ali mleko za telo. Večji ko je delež vode v negovalnem sredstvu, bolj bo to kožo hladilo, kar še posebej prija ob morebitnih sončnih opeklinah.

Nikoli takoj po športu

Največjo napako boste naredili, če se boste oprhali takoj po športnem udejstvovanju, saj se morata telesna obremenjenost in s tem tudi potenje najprej poleči oziroma zaustaviti, sicer se boste po končanem prhanju še kar potili. Ker je telo močno segreto, mrzlo vodo na koncu prhanja raje nadomestite z mlačno, a nikakor ne vročo. Mlačna prha bo namreč tudi pospešila okrevanje mišic, kar je razlog, da večina vrhunskih športnikov skoraj vedno pod prho odpre mrzlo vodo.