Zanimivosti

S kumarami se odžejamo in preženemo opekline

Zoran Franc
7. 7. 2019, 13.00
Deli članek:

Potem ko smo se že skoraj najedli listnate solate, se na vrtu že bohotijo prve kumare. Odlične so v solati,limonadi in celo juhi.

Dreamstime
kumara

Kumare so bile priljubljena hrana že v antiki. Kar 95 odstotkov njihove teže predstavlja voda. Bogate so z rudninami, kalijem, magnezijem, kalcijem ter vitamini A, B, C, D in E. Teh je največ v lupini, zato kumar nikar ne lupite. Strokovnjaki so ugotovili tudi, da lupina vsebuje snov, ki znižuje holesterol.

Hidracija in detoksikacija

Ker kumare vsebujejo veliko vode, so več kot primerne za hidracijo v vročih poletnih dneh. Privoščite si sveže, pravkar utrgane na vrtu, narezane v solati ali pa dodane k osvežilni limonadi. Naj povemo, da vsebujejo tudi veliko silicija, ki spodbuja čiščenje telesa. Če si želite pripraviti osvežilen napitek, ki bo hkrati poskrbel za detoksikacijo, preizkusite naslednji recept. V vrč narežite pol kumare, dodajte metine listke, sok limone, nekaj rezin limone in led ter prelijte z vodo. Ta napitek vas bo prijetno hidriral skozi ves dan, obenem pa vaše telo očistil strupov.

Dreamstime
kumaričina limonada

Zoper poletne opekline

Zaradi bogate sestave kumar te lahko uporabimo tudi pri težavah, ki se pojavijo pri predolgi izpostavljenosti soncu. Blažile bodo srbečico, ki jo povzroči pretirano sončenje, in blagodejno delovale na razdraženo kožo in opekline. Kumare narežite na tanke rezine in jih položite na prizadeta mesta ter pustite učinkovati vsaj 15 minut. Postopek ponavljajte večkrat na dan. Ker imajo tudi protivnetne lastnosti, bodo znižale raven bolečine in pospešile proces zdravljenja.

Konec podočnjakov

Podočnjaki ali temni kolobarji so poleti še posebej pogosti. Lahko jih povzročijo razne alergije, hormonske spremembe, bolezni ledvic, zamašene dihalne poti, pomanjkanje vitaminov in železa … S pomočjo kumar lahko delno odpravite ali vsaj omilite zabuhlost. Dve rezini kumar zmeljite z dvema rezinama krompirja. Mešanico nanesite na gazo in za 20 minut položite čez oči.

Kumare napihujejo

Nekaterim so kumare težka zelenjava in povzročajo težave s prebavo. Svetujemo vam, da plodove očistite semen, tako bodo veliko lažje prebavljivi.