Zdravi, celi in hladi

Nad poletne tegobe ob pomoči aloe vere

Z.F.
30. 6. 2019, 11.00
Deli članek:

V poletnih dneh so listi aloe vere še posebej v močnem razrastu, saj jim še posebej godita tako sonce kot tudi voda. Z aloe vero lahko hitro olajšate zgago, pospešite proces celjenja površinskih ran in opeklin, ublažite vnetja …

Dreamstime
Aloe vera sicer izvira iz Afrike, njej sorodne vrste pa najdemo tudi v Sredozemlju in v Indiji.

Aloe vera je nekoč veljala za tropsko rastlino, ki jo je bilo težko najdi in dobiti, danes pa se pogosto znajde na slovenskih okenskih policah. A le redki se zavedajo, kako koristna in uporabna je. Aloe vera sicer izvira iz Afrike, njej sorodne vrste pa najdemo tudi v Sredozemlju in v Indiji. Že od nekdaj je bila izjemno cenjena rastlina, ki so jo uporabljali za obkladke pri bojnih ranah, v času prehladnih obolenj, pa tudi pri težavah z močnimi menstruacijami … 

Gre za naravni adaptogen, ki skrbi za odpornost organizma. Z njeno pomočjo se boste lažje spopadli s fizičnimi in psihičnimi obremenitvami. Gel aloe vere vsebuje 18 aminokislin, vitamine skupine B, A, C in E pa tudi salicilno kislino.

VZGOJA

Aloe vera sicer ni zahtevna za vzgojo, a kljub vsemu potrebuje nekaj pozornosti in nege. Če jo gojite v lončku, jo postavite na pretežno sončno mesto, saj gre pravzaprav za kaktus. Najbolj ji ustrezata južna in zahodna lega, poleti pa bo najbolje uspevala kar na balkonu. Z zalivanjem ne pretiravajte, saj je vajena tudi sušnih obdobij. Zato med enim in drugim zalivanjem zmeraj počakajte, da se zemlja in korenine povsem posušijo, šele nato jo znova zalijte. V poletnem času bo tako dovolj, če jo boste zalili enkrat na teden, sicer pa ne bo nič narobe, če jo zalijete zgolj enkrat na mesec.

KDAJ JO NABIRATI?

Ni vseeno, kdaj se odločite »nabirati« aloe vero, temveč je primerno, da počakate, da rastlina dozori. Zrelost rastline lahko prepoznate po rožnati obarvanosti konic listov, a nabirajte zgolj liste, ki imajo obarvano konico. Obnavljanje rastline je nato lahko dolgotrajen proces, zato pri nabiranju ne pretiravajte in ne naberite preveč listov naenkrat. Svetujemo vam, da se osredotočate na večje liste in jih z ostrim nožem ali škarjami odrežite čim bolj pri steblu.

Dreamstime
Z uživanjem soka aloe vere boste poskrbeli za bolj urejeno prebavo, saj ta rastlina vzdržuje ravnovesje črevesne flore; pomaga tako pri zaprtju kot pri driski.

LISTE IZCEDITE

Nabrane liste po žetvi obrnite navzdol, da iz njih izteče gel, ki ga lahko shranite. Nato jih položite na mizo in odrežite robove ter odstranite notranjo plast. Iztečen gel nato shranite v hladilniku v zaprti posodi in ga uporabite v dobrem tednu. Uporabljajte ga kot losjon za telo, saj pomlajuje kožo in preprečuje nastajanje aken. Po nekaterih podatkih naj bi celo odpravljal strije in kožne madeže, koristen pa naj bi bil tudi pri zdravljenju luskavice in ekcemov. Zagotovo pa drži, da je nepogrešljiv, ko nas opeče sonce.