Analiza

Razkrivamo: kaj pove premierjeva govorica telesa?

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo
30. 6. 2019, 07.45
Posodobljeno: 30. 6. 2019, 08.36
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutni situaciji, v kateri se je znašla, le prebrati jo moramo znati.

STA
Kaj rad bi šel od tod.

Kar Marjan Šarec trenutno doživlja, mu nikakor ne ustreza. Stopala kažejo na željo po odhodu, križanje in stiskanje prstov (rok) kažeta na občutja zaskrbljenosti in tesnobe, rahlo sklonjena glava, trdno stisnjene ustnice in srep pogled, uprt nekam v daljavo, pa kažejo na kljubovanje, preigravanje argumentov ter po potrebi tudi boj. Želi si, da bi vse skupaj čim prej minilo.

sta
Šarec se tukaj drži, kot da ga peljejo na zatožno klop.

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič
Strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič  je tokrat pod drobnogled vzel premierja Marjana Šarca na proslavi ob dnevu državnosti.

Medtem ko pri ostalih udeležencih na obrazih lahko razberemo sproščenost in pozitivno vzdušje, pa se Marjan Šarec drži, kot da ga peljejo na zatožno klop. Zategnjene mišice obraza, osredotočen pogled naravnost predse, brez želje po očesnem stiku z okolico, ter trdno stisnjene ustnice s kotički, obrnjenimi navzdol, pričajo o tesnobi in preigravanju resnejših odločitev, ki jih bo treba sprejeti v bližnji prihodnosti.

STS
Stoičen Šarec in nečimrn Pahor.

Pri Židanu in Pahorju lahko opazimo na obrazu nasmešek in rahlo dvignjene dlani, pri Šarcu pa so roke prosto spuščene ob telesu, obraz pa je veliko bolj resnoben. V nasprotju z ostalima dvema kolegoma, ki iščeta primerne poze za fotografiranje, Šarec v tem trenutku ne čuti prav nobene potrebe po navezovanju stika z okolico. Svojo protokolarno obveznost želi korektno opraviti in iti dalje.

STA
Šolani igralec s protokolarnimi vlogami nima problemov.

Osredotočen in resen pogled, nevtralen izraz ustnic, sproščena drža telesa z rameni rahlo nazaj in navzdol ter suvereno podaljšan korak kažejo na dobro opravljanje protokolarne naloge, to je prihod visokega politika na prireditev. Sicer ne bi bilo nič narobe, če bi na obrazu zaznali nekaj več sproščenosti, vseeno pa Marjan Šarec svojo nalogo na tem dogodku korektno opravlja.