GOTOVINA ALI KARTICA?

So vaše misli že zdaj daleč na dopustu?

Zoran Franc
8. 6. 2019, 10.01
Deli članek:

Le še slab mesec je do konca šolskega leta in počitnice bodo kmalu tu. Kam na dopust? Koliko gotovine in plačilnih kartic boste vzeli s seboj? Ste pomislili na predplačniško kartico?

Dreamstime
Če vam na dopustu ukradejo predplačniško kartico, boste le ob znesek, naložen na kartico.

Predplačniška kartica ni vezana na vaš bančni račun, ampak morate nanjo naložiti denar, preden začnete z njo nakupovati. Če vam kartico ukradejo, vam torej ne morejo izprazniti bančnega računa, ampak boste le ob znesek, ki je na kartici, kar je privlačna prednost te kartice. Predplačniške kartice lahko uporabljate povsod po svetu, tudi v Ameriki, kjer je plačevanje s kartico Maestro v večini primerov nemogoče ali vsaj omejeno.

Spletno nakupovanje je s predplačniško kartico veliko varnejše. dekle, kartice, vozovnice: Če vam na dopustu ukradejo predplačniško kartico, boste le ob znesek, naložen na kartico.

Primerna za mladostnike

Predplačniška kartica omogoča tudi dober nadzor nad izdatki, obenem pa ni mogoče »iti v minus«. Privlačna je za nakupe prek spleta, starši pa jo lahko otrokom podarijo za nakazovanje žepnine ali plačevanje izdatkov na počitnicah. Večina ponudnikov uporabo kartice omogoča mladostnikom, ki so starejši od 15 let.

Začetni strošek okoli 10 evrov

Osnovni strošek je pri večini okoli deset evrov, pogosto pa so visoki in nepregledni stroški uporabe: polnjenja, dvigov na bankomatu in transakcije v tujih valutah. Zato, še preden se odločite za predplačniško kartico, preverite pogoje in način poslovanja. Prav tako preverite izbiro pri različnih ponudnikih in se tako odločite za tisto, ki je vam osebno najbolj pisana na kožo.

Kaj pa stroški naročila in uporabe?

Bančni ponudniki zaračunajo približno deset evrov za celotno obdobje veljavnosti, izjema je virtualna kartica Nove KBM, kjer je strošek za polovico nižji. Mesečno nadomestilo v višini pol evra zaračunava le NLB. Dostava fizične kartice Revolut vas bo stala 5,99 evra, virtualna je brezplačna. Letno nadomestilo za kartico paysafecard Mastercard je 9,90 evra, pri nakupu 16-mestne PIN-kode paysafecard, zapisane na blagajniškem izpisu, boste običajno plačali evro provizije.

Ponudniki po navadi zahtevajo stalen znesek, ki kartici omogoča likvidnost in upravljanje.

Ne ujemite se v zanko

Preden se odločite za predplačniško kartico, preverite tudi svoje dolžnosti. Ponudniki namreč zaračunavajo različna nadomestila: za polnjenje kartice, dvige na bankomatu, transakcije v tujih valutah, neuporabo kartice ... Pri polnjenju prek naloga (v spletni in mobilni banki ali na bančnem okencu) boste morali plačati tudi nadomestilo po ceniku banke, kjer boste plačilo izvedli. Nekatere banke pa zaračunajo tudi vpogled v stanje.