mednarodni incident

VIDEO: Ameriška in ruska mornarica skoraj trčili v Filipinskem morju

B.K.
8. 6. 2019, 10.31
Posodobljeno: 8. 6. 2019, 10.37
Deli članek:

Strani za skorajšnjo hudo nesrečo krivita druga drugo.

Profimedia
Skorajšnji trk ameriške vojne križarke USS Chancellorsville in ruskega rušilca Admiral Vinogradov.

Ameriška 7. flota je dejanja ruske vojaške ladje označila za »nevarna in neprofesionalna,« ruska Tihomorska flota pa je dejala, da so bili premiki ameriške ladje »nesprejemljivi«.

V petek sta namreč skoraj trčili ameriška raketna križarka USS Chancellorsville in ruski rušilec Admiral Vinogradov. Plovili sta bili v nekem trenutku eno od drugega oddaljeni le 50 metrov.

Incident se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin Združene države Amerike kritiziral, ker naj bi skušale »vsiliti svoje pristojnosti po celem svetu,« kar naj bi, po njegovih besedah, vodilo v smer »nenehnih konfliktov, trgovinskih vojn, a morda ne le teh.«

Zdaj je ameriška mornarica objavila videoposnetek incidenta. Po trditvah ameriških mornarjev naj bi njihova križarka plula po začrtani poti in čakala, da se na krov vrne eden izmed njihovih helikopterjev. V tistem naj bi se jim z zadnje strani pospešeno približal ruski rušilec in ostro zavil proti njim.

Medtem ruski mornarji trdijo, da je ameriška križarka nenadoma spremenila svojo smer in prečila pot njihovega rušilca, ki se je trku izognil z uspešno izvedbo nevarnega manevra.

Petkov incident je sicer že drugi tovrstni incident v zadnjem tednu dni. V sredo je ruski lovec Su-35 nad Sirijo prestregel ameriško patruljno letalo P-8A Poseidon. Washington je rusko dejanje označil za »neodgovorno«, Moskva pa je odvrnila, da so se le odzvali na nejavljeno približevanje ameriškega letala njihovi vojaški bazi v Siriji.

Profimedia
Skorajšnji trk ameriške vojne križarke USS Chancellorsville in ruskega rušilca Admiral Vinogradov.