Zanimivosti

Naj vašega poletja ne zaznamujejo madeži na oblačilih

Z.F.
6. 6. 2019, 21.27
Posodobljeno: 6. 6. 2019, 21.27
Deli članek:

Topli junijski dnevi končno prinašajo priložnost, da oblečemo lahkotna poletna oblačila svetlih barv. A saj veste, nesreča nikoli ne počiva. Da boste čim hitreje in preprosteje očistili nepredvidene madeže, uporabite naslednje trike.

Dreamstime
Večino madežev boste odpravili, če jih boste takoj, ko nastanejo, očistili s toplo vodo in milnico.

Z junijem, ko so se začele prijetne poletne temperature, smo začeli več časa preživljati v naravi. Ugodne temperature nas vabijo na kavo, s prijatelji se dogovarjamo za srečanja, kosila, večerje. A kakšen košček večerje lahko kaj hitro pristane na obleki in tudi šminka še prehitro pusti madež, kjer ga ne bi smela. Brez skrbi, obstajajo rešitve!

Ličilo in šminka

Oblekli ste novo belo srajco, saj se srečate s staro znanko, ki prihaja iz tujine, in želite pustiti vtis. Na koncu je svoj odtis na vaši novi srajci pustila ona. Sled pudra in šminke. Kako ju odpraviti? Na madež pudra nanesite čistilni alkohol, madež od šminke pa prelijte z acetonom. Dobro popivnajte, a nikar ne drgnite. Nato po madežu popršite še mešanico alkoholnega kisa in vode v razmerju 1:1. Nekoliko popivnajte in potem srajco operite po navodilih proizvajalca.

Rumeni madeži pod pazduhami

Se na vaših svetlih majicah v predelu pod pazduhami skrivajo grdi rumeni madeži? Nič ni narobe z vašim znojem, še vedno nima barve. Težava pravzaprav ni v znoju, ampak v aluminijevem kloridu, ki je pogosta sestavina dezodorantov. Njegova naloga je, da zapira kanale znojnih žlez, žal pa pušča madeže na tkaninah. Kako jih odpraviti? Potrebujete nekaj tablet aspirina; zdrobite jih, najlažje s hrbtno stranjo žlice, dodajte nekaj žlic vode, da nastane gosta pasta, in to nanesite na madeže. Dobro vtrite in pustite delovati vsaj 30 minut. Nato majico operite kot po navadi. Preizkusite lahko tudi trik z alkoholnim kisom, ki ga predhodno nanesete na madež, a boste morali trik, glede na izkušnje, večkrat ponoviti.

Paradižnikova omaka

Ne glede na to, kako previdni smo pri kosilu ali večerji, se kakšna kapljica bolonjske ali druge paradižnikove omake še prehitro znajde na naših oblačilih. Če ne želite, da bi vašo majico krasil trdovraten madež, tega najprej prelijte z mineralno vodo, nato pa čez nasujte sodo bikarbono, jo nežno vtrite ter prelijte s še nekaj detergenta. Pustite delovati nekaj minut in potem popršite s kisom, da sprožite kemično reakcijo, ki povzroči penjenje, ter zdrgnite.