nahranimo možgane

Marelice in avokado za zbranost in storilnost

T.D.
25. 5. 2019, 10.04
Deli članek:

Delovne obveznosti, življenjske naloge, količina obveznosti, stres in drugi dejavniki lahko vplivajo na našo zbranost, sposobnost pomnjenja, voljo in počutje.

Dreamstime
Marelice izboljšujejo počutje in pomagajo pri utrujenosti in slabi zbranosti.

S pravilno prehrano pa lahko te dejavnike vsaj delno omilite in pozitivno vplivate na večjo storilnost. Izogibanje slabi, nezdravi hrani, z visoko vrednostjo nasičenih maščob, sladkorja in različnih dodatkov, ojačevalcev okusa in konzervansov, je ključno za zagotavljanje hranil, ki jih možgani potrebujejo za svoje normalno delovanje. Katera je torej tista hrana, s katero boste v največji meri poskrbeli za delovno storilnost?

Suho in sveže sadje

Datlji skrbijo za mentalno svežino, povečujejo zbranost in so zato dober prigrizek med obroki. Fige pomagajo pri utrujenosti, šibkosti in nesposobnosti za delo, izboljšujejo sposobnost zbranosti in odpravljajo živčnost. Marelice izboljšujejo počutje in pomagajo pri utrujenosti in slabi zbranosti. Zaradi mešanice učinkovin, folne kisline ter bakra in kobalta so marelice idealno živilo za odpravljanje slabokrvnosti. Slive vsebujejo neverjetno veliko vitaminov skupine B in so najboljši pospeševalec presnove ogljikovih hidratov. Zaradi vsebnosti cinka in bakra pozitivno delujejo na umsko čilost, delovno moč in odpornost proti stresu. Šipek pa vsebuje ogromno vitamina C, vitamina A in predvsem vitamina B1, ki pozitivno deluje na sposobnost zbranosti in boljše pomnjenje.

Kaj pa zelenjava?

Blitva zaradi visoke vsebnosti kalcija, železa, magnezija in vitamina C pomaga pri živčnosti, pomanjkanju zbranosti in preutrujenosti. Bučke vsebujejo provitamin A in vitamin E, ki povečuje odpornost proti stresu, krepi telesno in duševno moč, živčevje in možgane. Česen je starodavni kralj za boljši spomin. Alizin je snov, ki vpliva na boljšo odpornost. Na splošno pa lahko rečemo, da so za bister um dobre še vse stročnice (zlasti fižol), ki s svojo uravnoteženo vsebnostjo vlaknin, beljakovin in ogljikovih hidratov predstavljajo popolna živila, paprika s svojo rekordno vsebnostjo vitamina C, špinača in kopriva z visoko vsebnostjo železa, rdeča pesa in redkvice.