Zanimivosti

Ste za veliko noč kupili ali skuhali preveč jajc? Kam z njimi?

Zoran Franc
23. 4. 2019, 21.30
Deli članek:

So ostali tudi pirhi ali zgolj surova jajca? Preverite naslednje trike in pripravite slastne jedi, ali pa jim zgolj podaljšajte rok trajanja.

arhiv
Jajčna roža.png

Jajčni namaz z gorčico

Če tudi vi spadate med tiste, ki jim med minulimi prazniki ni uspelo podariti ali pojesti vseh pirhov, preizkusite naslednji okusni recept. V vrečko za živila položite dve olupljeni trdo kuhani jajci ter dodajte dve veliki žlici gorčice in dva ščepca provansalskih začimb.Zaprite in vsebino pretlačite. Pripravljeni namaz nato nabrizgajte na opečenec ali svežo žemljico ali ga uporabite za pomake.

Zamrznjeni rumenjaki

Zamrznjene rumenjake lahko uporabite nastrgane na testeninah, solatah, v sendvičih in še kje. Kako jih pripraviti? Nič lažjega. V skledo nasujte štiri skodelice sladkorja in pet skodelic soli. Dobro premešajte, nato pa polovico vsujte v pekač in lepo razporedite. S celim jajcem naredite jamice, v te pa nato zlijte rumenjake. Preostalo polovico mešanice soli in sladkorja potresite po vrhu, rahlo pogladite in za štiri dni shranite v zamrzovalnik. Nato z žlico izbrskajte rumenjake, jih položite na rešeto in pecite 30 minut pri 70 stopinjah Celzija. Tako pripravljene rumenjake potem uporabite pri pripravi jedi.

arhiv
zamrznjena sveža jajca.png

Zamrznjena sveža jajca

Če se svežim jajcem izteka rok uporabnosti, ga lahko podaljšate tako, da jih zamrznete. Jajca strite v posodico za pripravo ledu in zamrznite. Kadar jih potrebujete, jih preprosto vzemite iz zamrzovalnika, položite v namaščeno ponev in poljubno specite.

Ocvrti beljaki z jajčnim namazom

Porabite pirhe za pripravo slastnega prigrizka. Trdo kuhana jajca olupite in razpolovite. Ločite beljake in rumenjake. Rumenjakom dodajte gorčico, nekaj sesekljane sveže zelene in peteršilja, čili po okusu in žlico majoneze. Pretlačite v gosto kremasto pasto. Nato v skledo vsujte žličko popra, žličko gorčice v prahu, žličko česna v prahu, žličko sladke paprike in žličko soli. Mešanico vmešajte v drobtine. Jajčne beljake najprej povaljajte v moki, potem v razžvrkljanem jajcu in nato še v drobtinah z mešanico začimb. Na hitro ocvrite v vročem olju, nato pa napolnite z rumenjakovo maso. Postrezite kot predjed ali kot prigrizek.

arhiv
ocvrti beljaki z namazom

Jajčna rožica

Okrasite narezek, solato ali pladenj s kanapeji z lepo izrezanim trdo kuhanim jajcem malo drugače. Kako? Preprosto. Na konec zobotrebca zavežite nitko za čiščenje zob, potem pa zobotrebec zapičite na sredino jajca. Z nitko nato potujte cikcak naokoli, dokler spet ne pridete do zobotrebca. 

Puhasti jajčni oblački

Še en super trik, s katerim boste navdušili svoje otroke pa tudi goste. Jajca previdno strite ter ločite beljak od rumenjaka. Beljak stepite v čvrst sneg. Namastite pekač in nanj z žlico nanesite stepeni beljak. Na sredini naredite jamico, kamor boste položili rumenjak. V pečici, ogreti na 180 stopinj, pecite 15 minut, da beljaki po robovih pozlatijo. Postrezite še vroče.

arhiv
puhasti jajčni oblački

Jajčna štruca

Preizkusite recept za odlično prilogo ali pa si pripravite okusen zajtrk. V vrečko strite poljubno število jajc, dodajte sesekljano papriko, peteršilj, drobnjak in sir ter poljubno začinite. Vrečko dobro zaprite in sestavine dobro premešajte. Vrečko nato za 15 minut previdno položite v vročo vodo, da jajce zakrkne, nato pa še vroče postrezite.

Očistite zažgano dno

Težave z zažganim dnom vaše najljubše ponve ali lonca? Preizkusite naslednji trik. Na zažgano površino nasujte nekaj jajčnih lupin, dodajte dve žlici soli in prelijte z vročo vodo. Pustite dobro uro, da se vsebina nekoliko odmoči, nato pa vsebino zavrite. Nekoliko podrgnite, potem pa to odlijte.

arhiv
jajčni namaz z gorčico.png