VITAMIN A

Kitajsko zelje ali raje listnati ohrovt?

Zoran Franc
22. 4. 2019, 13.02
Deli članek:

Od vseh kapusnic ima listnati ohrovt največ vitamina A. Nutricionisti pravijo, da dokazano pomaga preprečevati raka na jajčnikih, medtem ko je kitajsko zelje nepogrešljivo pri gradnji tkiv in mišic.

Dreamstime
100 gramov listnatega ohrovta zadovolji dnevno potrebo po vitaminu C.

Osnovno pravilo, ki ga moramo upoštevati pri nakupu kapusnic, je, da izberemo tiste, ki so pridelane ekološko, brez uporabe umetnih gnojil in nevarnih pesticidov. Ekološko vzgojena zelenjava vsebuje več hranilnih snovi, ki so pomembne za normalno delovanje našega organizma. Nutricionisti so ugotovili, da je omenjena uvožena zelenjava večinoma vzgojena s pomočjo pesticidov, s katerimi podaljšajo obstojnost in svežino ter tako omogočijo dolg transport. Zato predlagajo, da pred nakupom zmeraj preverimo poreklo, pa tudi vrsto pridelave (osnovna ali ekološka), če je to navedeno na etiketi.

Dreamstime
Kitajsko zelje, kot že samo ime pove, prihaja k nam iz Azije oziroma iz Kitajske.

Cene sadik od 1,50 do 2,50 evra

Preverili smo ponudbo sadik v vrtnem centru Obi, kjer boste lahko devet sadik listnatega ohrovta kupili za 1,99 evra. Za sadiko ohrovta boste v vrtnem centru Bauhaus plačali 2,50 evra, za šest sadik pa 1,95 evra; odvisno od proizvajalca in želja. V vrtnem centru Kurbus prodajajo sadike od 0,49 do 1,90 evra, medtem ko boste v vrtnarstvu Grašič za sadiko odšteli dva evra. Sadik kitajskega zelja nismo našli.

KITAJSKO ZELJE

Kitajsko zelje, kot že samo ime pove, prihaja k nam iz Azije oziroma iz Kitajske. Spada v skupino kapusnic, kamor uvrščamo tudi brokoli, zelje, cvetačo in brstični ohrovt. Primerno je za pripravo solat, dušenih jedi, juh, jedi v pečici … Ponaša se z izjemno malo kalorijami, a vsebuje veliko vitaminov A, B, C in kalcija. Vsebuje tudi folno kislino (vitamin B9), ki je nepogrešljiva za gradnjo tkiv in mišic ter zmanjšuje možnost nastanka bolezni srca, ter glukozinolat, eno izmed hranilnih snovi, ki krepijo imunski sistem in ščitijo pred nastankom raka. Številne študije so potrdile, da ljudje, ki pogosto uživajo zelje ali kitajsko zelje, redkeje obolevajo za rakom na želodcu, debelem črevesu, pljučih in koži.

Uvožena zelenjava je obdelana s pesticidi, ki podaljšujejo svežino in obstojnost, zaradi česar je njena hranilna vrednost tudi do petkrat manjša.

LISTNATI OHROVT

Med kapusnice uvrščamo tudi listnati ohrovt, ki tako kot kitajsko zelje spada v podvrsto zelja. Ponekod v Istri uspeva kot samonikla zelenjava. Raziskave so dokazale, da vsebuje številne zdravju koristne sestavine. V njem najdemo žveplove spojine, ki povečujejo delovanje jeter in nastajanje encima, odgovornega za nevtralizacijo toksičnih snovi v organizmu. Bogat je z betakarotenom ter vsebuje številne vitamine in minerale, ki koristijo delovanju srca.