290 mrtvih

Šrilanška vlada našla krivca za teroristične napade v cerkvah in hotelih

G.G./STA
22. 4. 2019, 12.09
Posodobljeno: 22. 4. 2019, 13.12
Deli članek:

Morilci izhajajo iz vrst lokalne radikalne islamistične skupine NTJ. Šrilanška vlada meni, da je imela skupina tudi mednarodno podporo.

Reuters
Preiskovalci na kraju napada v cerkvi svetega Sebastijana v Kolombu.
Na eni od avtobusnih postaj v prestolnici Kolombo je sicer policija danes odkrila 87 bombnih detonatorjev.

Radikalna islamistična skupina, imenovana National Thowheeth Jama'ath (NTJ), je odgovorna za nedeljske samomorilske napade, v katerih je bilo ubitih 290 ljudi, je dejal predstavnik vlade v Kolombu Rajitha Senaratne. Dodal je, da so lokalni skrajneži najverjetneje imeli pomoč iz tujine, saj sami ne bi bili sposobni izpeljati takšnih napadov.

Šrilanška policija je sicer 11. aprila izdala opozorilo, da "tuje obveščevalne agencije" navajajo, da NTJ načrtuje napade na cerkve.

O NTJ, radikalni muslimanski skupini, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki, ni veliko znanega. Po navedbah policije pa naj bi bilo vseh 24 posameznikov, ki so jih aretirali v povezavi z nedeljskimi napadi, del te ekstremistične skupine.

Na Šrilanki so v nedeljo skoraj istočasno med velikonočno mašo odjeknile tri eksplozije v katoliških cerkvah v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu. Nekaj ur kasneje sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji.