Sprememba

Med dežne kapljice bo pomešano mineralno gnojilo iz Sahare

G.G.
22. 4. 2019, 11.28
Posodobljeno: 22. 4. 2019, 11.37
Deli članek:

Proti koncu gre obdobje suhega in sončnega vremena.

Dorian Dziadula / Meteovilles
Že včeraj je puščavski pesek pustil svoj pečat v Franciji. Fotografija je iz Nimesa.

Popoldne se bo najprej pooblačilo v zahodnih krajih, v noči na torek pa bodo oblaki zagospodovali nad večino države. Delovni torek bo tako primerno turoben - oblačen in deževen. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, na Primorskem do 13, najvišje dnevne od 9 do 14, ob morju do 17 stopinj Celzija.

V sredo bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije še krajevne padavine, na vzhodu pa bo razmeroma sončno, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje.

Puščavski prah ni nekaj slabega. Nasprotno, za zemljo je kot neke vrste mineralno gnojilo.

Z južnimi vetrovi bo danes in v torek nad naše kraje prineslo tudi saharski pesek. Gre za pojav, ki ga v naših krajih zabeležimo nekajkrat na leto, ko pihajo močni južni vetrovi in se nad zahodnim Sredozemljem in severno Afriko oblikuje ciklonsko območje.

Tokrat bo prah odneslo do britanskega otočja na zahodu, do Norveške na severu, vzhodni rob pa bo segal do Nemčije, Avstrije, Slovaške, Madžarske, Romunije in Bolgarije.

Prah bomo zagotovo opazili tudi v Sloveniji. Še posebej opazen bo, ko bo pomešan med dežne kaplje. Zato le temeljito umijte svoje avtomobile, da se bo potem na vašem jeklenem konjičku zalesketal puščavski pesek.