Teroristični napad na Šrilanki

Število žrtev narašča, odkrili kombi napadalcev

G.G./STA
22. 4. 2019, 08.03
Posodobljeno: 22. 4. 2019, 08.15
Deli članek:

Tragedije se ne da zajeti s številkami. Nov podatek o 290 mrtvih v terorističnem napadu na Šrilanki pa je kljub temu srhljiv.

Reuters
Vojska pred cerkvijo Sv. Antona v Kolombu.

Preiskava napadov se danes nadaljuje, pojavili pa so se novi dokazi, da naj bi vsaj tri napade izvedli samomorilski napadalci. Oblasti so odkrile kombi, s katerim naj bi se prevažali napadalci, ter hišo na obrobju glavnega mesta Kolombo, kjer naj bi bivali.

Pozno v nedeljo zvečer so blizu mednarodnega letališča preiskovalci našli plastično cev, dolgo meter in pol, v kateri naj bi bila improvizirana eksplozivna naprava.

Šrilanške oblasti nedeljske eksplozije obravnavajo kot teroristični napad, danes pa so sporočile, da so uvedle policijsko uro na celotnem otoku. Na Šrilanki so danes ostale zaprte šole in univerze, ustavili so trgovanje na borzi.

Najmanj 35 tujcev

Med žrtvami napadov je najmanj 35 tujcev, med njimi so ameriški, britanski, kitajski, nizozemski, danski, portugalski in indijski državljani. Slovenskih državljanov po doslej znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni med žrtvami napadov.

V otoški državi so v nedeljo skoraj istočasno med velikonočno mašo odjeknile tri eksplozije v katoliških cerkvah v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu. Nekaj ur kasneje sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji.