NEURESNIČLJIV CILJ

Gradnja stanovanj zamuja na vseh koncih

Žiga Kariž
21. 4. 2019, 20.05
Posodobljeno: 21. 4. 2019, 20.10
Deli članek:

Do leta 2020 bi morali v Sloveniji dobiti 2000 novih javnih najemniških stanovanj, a postaja vse bolj jasno, da gre za neuresničljiv cilj.

Mihael Korsika
Kako velika bo zamuda na projektu Novo Brdo, se še ne da oceniti.

Dva tisoč novih javnih najemniških stanovanj na slovenskem trgu do leta 2020 in 10.000 stanovanj do leta 2050 so cilji, ki jih je prinesel nov stanovanjski program.

Večletno zatišje na trgu nepremičnin je krivo, da trenutno cene stanovanj rastejo v nebo in da število ljudi, katerih edina rešitev je neprofitno stanovanje, strmo narašča. Ocena je, da je samo v Ljubljani potrebnih 4000 stanovanj, ob tem da je več sto ljudi že uvrščenih na listo izbranih za pridobitev neprofitnega stanovanja, a tam čakajo že več let. Med tistimi, ki željno pričakujejo nov razpis, je tudi naša bralka Špela, ki pravi: »Ne računam, da bom dejansko stanovanje dobila, ampak če si uvrščen na listo, si upravičen vsaj do subvencije najemnine.« Smeli načrti odgovornih za stanovanjsko politiko pravijo, da bo v Sloveniji do leta 2020, torej že naslednje leto, 2000 najemniških stanovanj več.

STA
Črtomir Remec je ponovno predstavil največje projekte sklada.

Realno stanje

Novinarji smo bili v četrtek povabljeni na tiskovno konferenco Stanovanjskega sklada Republike Slovenije (SSRS). Na veselje vseh, ki so ob naraščanju cen nepremičnin že opustili sanje o lastnem stanovanju, je direktor sklada Črtomir Remec povedal, da bo sklad začel izvajati več projektov, ki bodo na trg najemniških stanovanj dodala okoli 800 težko pričakovanih bivalnih enot. Da sklad misli resno, je podkrepil s podatkom, da so si že novembra zagotovili 50 milijonov evrov kredita pri Razvojni banki Sveta Evrope (CEB). Projekti, ki bodo osrečili Slovence, ki iščejo streho nad glavo, so Stanovanjska skupnost Gerbičeva in soseska Novo Brdo v Ljubljani ter Pekrska Gorica in Novo Pobrežje v Mariboru.

Počasen napredek

Tisti, ki delo stanovanjskega sklada spremljamo malce daljše obdobje, smo pobrskali po arhivu in našli sporočilo za javnost, ki ga je SSRS poslal ob svoji 25. obletnici delovanja januarja lani. Takrat so povedali, da so se posvetili »intenzivnemu delu«, in napovedali projekte: Gerbičeva, Novo Brdo, Pekrska Gorica. Iz dokazila o trdem delu pa je očitno izginil projekt kranjske soseske Ob Savi, kjer naj bi po napovedih iz leta 2018 začeli letos graditi okoli 200 stanovanj.

SSRS
Začetek gradnje na Gerbičevi v Ljubljani je predviden za avgust.

Nič več prodaje

Slovenci le še najemniki? Stanovanjski skladi, ki pri nas skrbijo za dostopnost stanovanj tudi bolj ranljivim skupinam prebivalstva, ne bodo več gradili za prodajo, ampak zgolj še za najem.

Popravek stanovanjskega zakona naj bi že v kratkem ukinil neprofitne najemnine in uvedel stroškovne najemnine ter stanovanjski dodatek.

Nedosegljivi cilji

Ne glede na to, kako seštevamo številke, ki so jih ponosno objavili na SSRS, bodo do leta 2020 težko na trg dodali 2000 stanovanj, kolikor jih je predvideno v načrtih, ki jih je zastavila že prejšnja vlada Mira Cerarja. Glede na to, da bi vsaj na področju Novega Brda že morali brneti stroji, a je tam že nekaj mesec vse tiho, se tudi zamudam pri že zastavljenih projektih ne bodo mogli izogniti. Lani so tudi napovedovali, da naj bi sosesko Gerbičeva začeli graditi v začetku letošnjega leta, a se je vse skupaj zavleklo v drugo polovico leta. Pekrsko Gorico bi morali začeti graditi konec lanskega leta, pa se bo po najnovejših podatkih gradnja začela šele avgusta.

Nič novega na Brdu

Najbolj skrb vzbujajoča je zamuda, ki nastaja na projektu Novo Brdo, s katerim se stanovanjski sklad diči že več let. Namesto da bi tam rasli že prvi stolpiči, se je zataknilo že pri urejanju terena in pridobivanju potrebnih dovoljenj. Potem ko so presenetljivo razdrli pogodbo s prejšnjim izvajalcem del, podjetjem Rafael, bodo, kot so nam povedali, nov razpis končno objavili konec naslednjega tedna. Predvidevajo, da bi bil nov izvajalec lahko izbran v začetku julija, dela pa bo lahko začel takoj, če se na izbor nihče ne bo pritožil. O dejanskem začetku gradnje soseske lahko torej le ugibamo.