ISTRSKA ŽUPANIJA

Ena največjih zbirk relikvij v Evropi

M.V.
10. 4. 2019, 20.32
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 20.33
Deli članek:

Polotok Istra, ki skoraj v celoti spada pod Istrsko županijo, ima bogato zgodovinsko dediščino, saj leži na stičišču treh velikih evropskih kultur: slovanske, romanske in germanske, kar se zrcali v njegovi bogati kulturi, tradiciji in kulinariki.

Dreamstime
Nad Porečem se dviga Stolnica Marijinega vnebovzetja oziroma Evfrazijeva bazilika, najbolje ohranjen spomenik zgodnjebizantinske umetnosti v Sredozemlju.

Prek Istrske županije so potekale pomembne poti med Sredozemljem in srednjo Evropo. Nič čudnega, da se je skozi zgodovino znašla pod različnimi vladarji in upravami, od rimskega in bizantinskega cesarstva, oglejskega patriarhata, Pazinske kneževine do Ilirskih provinc. Vsi ti narodi in kulture so pustili svoj pečat, njihove sledi lahko občudujemo še danes, na primer v čudovitih istrskih mestih, kot so Pulj, Novigrad, Poreč, Rovinj, Vrsar, Buzet, Bale in Motovun. Če vas zanima zgodovina, predlagamo obisk katerega od tamkajšnjih muzejev, na primer Arheološki muzej Istre v Pulju, Etnografski muzej Istre v Pazinu ali Zgodovinski in pomorski muzej Istre v Pulju.

Dreamstime
Slikoviti Motovun je znan po filmskem festivalu.

Prireditve
Dve od najbolj znanih prireditev v Istrski županiji sta zagotovo filmska festivala v Motovunu in Pulju, seveda pa so tu še številne druge večje in manjše kulturne prireditve, na primer srečanje harmonikarjev v Pulju, mednarodni gledališki festival Zlati lev v Umagu, dnevi antike v Pulju, mednarodni festival orgel Organum histriae, puljska Arena pa je znana tudi po operah in koncertih svetovnih zvezd; letos bodo tam na primer nastopili Foo Fighters in Dubioza kolektiv. Mlajši obiskovalci pa zagotovo poznajo festivale elektronske glasbe, kot so Sea Star Festival v Umagu, Dimensions v Pulju in Labyrinth Istria v Poreču.

Naravne znamenitosti
Seveda niso privlačna samo mesta, v Istrski županiji so tudi številne naravne znamenitosti, večino najdete v narodnih parkih: Brioni, Učka, Limski zaliv, Motovunski gozd, Zlati rt, Palud, Šijana in Kamenjak. Istra ima zelo bogato floro in favno. Nekaj s tem povezanih zanimivosti: kar tretjino istrskega polotoka prekrivajo gozdovi; na Brionih raste okoli 680 različnih rastlin; na območju regije Umag/Novigrad prebiva več kot polovica vseh evropskih vrst ptic; v Umagu so izjemno razširjene veverice; v jami Baredine prebiva tudi človeška ribica; na rtu Kamenjak raste trideset vrst orhidej, z malo sreče pa lahko tam srečate tudi sredozemsko medvedjico (vrsta tjulnja).

Rekreacija
Istrska županija ponuja raznolike rekreacijske možnosti tako za rekreativce kot resne športnike: polotok prepredajo številne krajše in daljše pohodniške in kolesarske poti, čudovite plaže kar kličejo po plavanju in drugih vodnih športih, na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji gora ali prostega plezanja, jamarstva, jahanja, ribarjenja, golfa, adrenalinskih športov … Obiščete lahko tudi različne vodne in adrenalinske parke, dirkališča ali igrišča za paintball.

Zanimivost

Občina Vodnjan
Mumija v Vodnjanu

V cerkvi svetega Blaža v Vodnjanu se nahaja ena največjih zbirk relikvij v Evropi, med njimi so tudi mumije treh svetnikov iz 12. do 15. stoletja. Trupla niso bila balzamirana ali hermetično zaprta, zato strokovnjaki še danes ne znajo pojasniti, kako so se ohranila.