Zagreb

Spoznajte glavno mesto sosednje Hrvaške

D.B.
10. 4. 2019, 19.38
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 19.45
Deli članek:

Ko se boste sprehajali po ulicah hrvaške prestolnice, ki ima več kot milijon prebivalcev, vas bodo zagotovo očarali spomeniki in umetniške zbirke, s katerimi se ponaša mesto.

Pixabay
Zagreb

Če se boste ustavili tudi v kateri od mnogih zagrebških kavarn ali se sprehodili po slikovitih ulicah in čudovitih parkih, pa boste mesto tudi zagotovo vzljubili.

Nekateri Zagreb doživljajo kot živahno metropolo, spet drugi kot prostor, narejen po meri človeka. Številni imajo radi njegovo neposredno povezanost z naravo, druge privlačijo številne možnosti, ki jih ponuja veliko mesto.

Top 10 mesta Zagreb

Pixabay
Mestni vrvež



1. Strossmayerjev trg
Strossmayerjev trg je prava umetniška zakladnica. Ponaša se s spomeniki znanih hrvaških književnikov ter škofa Strossmayerja, ki ga je izdelal znan hrvaški kipar Ivan Meštrović. Tu je palača Moderne galerije, hrvaškega narodnega muzeja likovnih umetnosti 19. in 20. stoletja ter Kabinet grafike Hrvaške akademije znanosti in umetnosti.

2. Markov trg
Trg krasijo palače vlade, sabora in ustavnega sodišča ter prekrasna cerkev svetega Marka, katere deli so bili zgrajeni sredi 13. stoletja. V času obnove cerkve, od 1876. do 1882. leta, je bila domnevno na pobudo arhitekta Friedricha von Schmidta cerkev pokrita s streho iz loščenih strešnikov, iz katerih sta narejena tudi dva grba – tisti Troedine kraljevine Hrvaške, Slavonije in Dalmacije na levi strani strehe in grb mesta Zagreba na desni.

3. Dolac
Največja in najlepša mestna tržnica je polna lokalnega sadja in zelenjave, pa tudi drugih svežih domačih pridelkov z vseh delov Hrvaške.

4. Maksimir
Najstarejši in za veliko ljudi tudi najlepši mestni park, odprt leta 1794, je urejen v slogu angleškega parka. V Maksimiru so tudi živalski vrt, številna jezera in paviljoni.

5. Ilica
Prvič je bila ulica Ilica omenjena pred več kot petimi stoletji. Ulica je rasla skupaj z Zagrebom. Mnoge takratne kavarne, hoteli, trgovine in cerkve se omenjajo le še v kronikah, novi znameniti kotički pa se bodo vanjo šele vpisali. Ilica je vedno živahna ulica, s katere se lahko z znamenito zagrebško vzpenjačo najhitreje povzpnete na Gornji grad.

6. Mirogoj
Mestno pokopališče je tudi čudovit park in umetniška galerija na prostem. Neorenesančne arkade, dolge skoraj 500 metrov, so zgrajene po projektu arhitekta Hermanna Bolléja in so največji spomenik historicizma na Hrvaškem. Mirogoj je tudi svojevrsten spomenik medreligijske tolerance.

7. Špica
Tako se imenuje prostor od Trga bana Jelačića do Trga Petra Preradovića (Cvjetni trg). Skupaj z okoliškimi ulicami slovi po številnih terasah kavarn, na katerih si mnogi privoščijo kavo.

8. Stolp Lotrščak
Nekoč glavni mestni stolp je danes eden izmed zaščitnih znakov Zagreba. Je najbolj ohranjen objekt mestnega obrambnega sistema, z razgledišča se razprostira prekrasen pogled na Zagreb in bližjo okolico. Zgrajen je bil sredi 13. stoletja, ime pa je dobil po zvoncu »campana latrunculorum« ali »zvoncu tatov«, ki se je nahajal v stolpu in se vsak večer oglašal pred zapiranjem mestnih vrat. Že več kot stoletje se vsak dan s stolpa oglasi top, ki označuje poldan.

Pixabay
Katedrala



9. Katedrala
Največja hrvaška sakralna stavba, grajena in spreminjana od 13. stoletja, je svoj sedanji neogotski videz dobila v 19. stoletju. Stolnica Marijinega vnebovzetja in svetega Štefana in Ladislava, bolj poznana kot Zagrebška katedrala, je stolnica Nadškofije Zagreb. Posvečena je Marijinemu vnebovzetju ter ogrskima kraljema svetemu Štefanu I. in svetemu Ladislavu I.

Pixabay
Medvednica

10. Medvednica
Gorski masiv Medvednica, ki ga prekriva gost gozd bukve, hrasta, kostanja in jelke, spada med najbolj priljubljeno izletno točko Zagrebčanov in njegovih gostov. Prepredajo jo številne sprehajalne steze. Iz mesta se lahko do najvišjega vrha gore popeljete z žičnico. Ena najbolj priljubljenih oglednih točk na Medvednici je srednjeveški grad Medvedgrad, ki je le pol ure hoje oddaljen od zadnjih mestnih hiš.