PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Najbolj priljubljena županija med Slovenci

Marjana Vovk
10. 4. 2019, 20.23
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 20.24
Deli članek:

Primorsko-goranska županija se deli na tri dele: gorsko, primorsko in otoško področje.

Dreamstime
Novi Vinodolski

Razteza se namreč od Gorskega kotarja prek Reškega zaliva do otokov Cres, Lošinj, Krk, Rab … Zaradi lege, biotske pestrosti in naravnega bogastva ponuja zelo raznolike možnosti turizma.

Dreamstime
Reka

Središče županije je tretje največje hrvaško mesto Reka, ki je zaradi pristanišča, ladjedelnic in pomorskega prometa tudi gospodarsko eno od pomembnejših mest Hrvaške. Sprehodite se po živahnem Korzu, uživajte v razgledu s Trsatske utrdbe, občudujte številne cerkve (na primer monumentalno baročno cerkev svetega Vida ali baziliko trsatske Gospe), se povzpnite na grajski stolp, nakupujte na bogato založeni in arhitekturno zanimivi reški tržnici, obiščite Prirodoslovni muzej Reka, skozi Stara vrata oziroma Rimski lok vstopite v staro mesto, spoznavajte zvezde v astronomskem centru, počivajte v mestnih parkih ali spijte kavo na širokem Trgu Ivana Koblera. V živahnem mestu, polnem zgodovinskih in arhitekturnih znamenitosti, ni nikoli dolgčas!

Na morje

Med eno od najbolj turistično priljubljenih destinacij te županije zagotovo spada romantična Opatija, zibelka hrvaškega turizma, s prekrasnimi vilami, številnimi spomeniki, razkošnimi parki in bogato kulturno zgodovino. Za počitniški turizem, ki ima tu že več kot 160-letno tradicijo, so pomembni še Crikvenica, Kraljevica, Novi Vinodolski in Bakar, poglavje zase pa so seveda otoki s čudovitimi plažami in številnimi možnostmi za različne športne aktivnosti, imajo pa tudi bogato zgodovino, saj so bili poseljeni že od pradavnine. Na Krku vas bo presenetil zvok prastarih pihal sopil, na Cresu se skriva sladkovodno Vransko jezero, okoli Lošinja so potopljene antične ladje, na Rabu pa lahko srečate srednjeveške viteze.

Zeleno srce

Športni turizem je zelo razvit tudi v Gorskem kotarju, ki ga imenujejo tudi zeleno srce Kvarnerja. Gre namreč za precej gozdnat in visok predel, kjer se srečata sredozemsko in gorsko podnebje, zato je tu tudi veliko padavin (in posledično bogata flora in favna), vode s tega območja pa oskrbujejo tudi primorski del županije. Njegov osrednji del predstavlja Narodni park Risnjak z istoimensko, 1528 metrov visoko goro. Glavni atributi Gorskega kotarja so nedotaknjena narava, pomirjujoča tišina, gostoljubni domačini, odlična gastronomska ponudba in naravne znamenitosti. Privoščite si lahko planinarjenje (pozimi celo smučanje), sprehode in pohode po čudoviti pokrajini, kolesarjenje s polnimi pljuči čistega zraka, obisk skrivnostnega podzemnega sveta, opazovanje živali (tu domujejo tudi orli, volkovi, risi in medvedi) ali pa preprosto samo počivate v tem gorskem paradižu.

Dreamstime
Delnice

Zanimivost

Reka je rojstni kraj torpeda, ki ga je leta 1860 izumil hrvaški upokojeni častnik avstro-ogrske vojne mornarice Ivan Lupis Vukić. Ogledate si lahko kraj, kjer so sestavili prvi torpedo na svetu, in rampo, iz katere so ga leta 1866 izstrelili.