Šibensko-kninska županija

Raznolikost in bogastvo

A.K.
10. 4. 2019, 20.02
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 20.03
Deli članek:

Šibensko-kninski arhipelag obsega 242 otokov, otočkov in grebenov. Ti otoki s slikovitimi zalivi, čistim morjem in vonjem po Sredozemlju privabljajo obiskovalce in turiste, ki želijo biti nastanjeni v tišini in lepoti nedotaknjene narave.

dreamstime
Katedrala sv. Jakova

Mesto Šibenik

dreamstime
Sibenik

Šibenik je politično, gospodarsko, socialno in kulturno središče Šibensko-kninske županije v Dalmaciji, ki leži v osrčju hrvaškega Jadrana in je znana po lepoti svojega okolja ter bogati kulturnozgodovinski dediščini. Na njenem območju se nahajata dva narodna parka – Narodni park Krka (reka s slavnimi in številnimi slapovi) in Narodni park Kornati (arhipelag s približno 150 majhnimi otoki, s kristalno čistim morjem). Šibenik je edino mesto na Hrvaškem z dvema spomenikoma na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Od leta 2007 je poleg katedrale svetega Jakova, ki je na seznamu Unesca od leta 2000, tudi utrdba svetega Nikole prišla na seznam zaščitene svetovne dediščine. 

Katedrala svetega Jakova je čudovita mojstrovina krščanske umetnosti, zgrajena v 15. stoletju. Različni arhitekti in graditelji jo gradijo že več kot 100 let. Katedrala je primer združevanja različnih umetniških stilov kiparstva, slikarstva in arhitekture v eno samo stavbo. Zanimivo je, da je bil del epizode slavne serije Igra prestolov posnet v bližini šibeniške katedrale.

dreamstime
Staro mesto Šibenik

Kako priti v Šibenik

Obstajajo številne avtobusne linije iz večjih evropskih mest, ki vozijo neposredno v Šibenik ali sosednji Split in Zadar. Iz teh krajev vozijo avtobusi do Šibenika vsakih nekaj ur.

Najbližje letališče je letališče Split, ki je od Šibenika oddaljeno manj kot 60 kilometrov. Z letališča se lahko do Šibenika odpeljete s taksijem ali zasebnim prevozom, lahko pa tudi najamete avto.

Druga možnost je, da pridete v Šibenik z ladjo. Pred nekaj leti se je v mestu Mandalina odprla marina za jahte in ladje tujih in domačih gostov.

Kaj videti in početi v Šibeniku

Šibenik je mesto s skupno 24 cerkvami, od katerih nekatere ne delujejo več kot cerkve, temveč kot muzeji in galerije.

V Šibeniku je tudi več samostanov; eden izmed njih je samostan svetega Lovrenca s srednjeveškim sredozemskim vrtom, ki je eden redkih vrtov te vrste na svetu. Tu lahko najdete posebne nasade, predvsem zdravilnih rastlin, ki se uporabljajo v farmaciji, in uživate v razgledu na staro mestno jedro Šibenika.

dreamstime
Narodni park Kornati

Sedem kilometrov iz Šibenika je Sokolarski center Dubrava, ki zagotavlja opazovanje ptic ujed ter skrbi za poškodovane ptice.

Petdeset metrov od šibeniške katedrale, v avtohtoni dalmatinski hiši, se nahaja šibeniški akvarij, kjer si lahko ogledate avtohtono Jadransko morje ter tropske ribe in rastline.

V bližini Šibenika, 22 kilometrov v smeri Narodnega parka Krka, boste našli Etnoland Dalmati – to je vas, v kateri boste spoznali stare običaje in tradicije domačinov in njihovih prednikov, videli stare hiše, orodja in pripomočke, ki se uporabljajo v gospodinjstvih, in okusili tradicionalne dobrote tega kraja.

dreamstime
Narodni park Krka

Športne aktivnosti

Morje in plaže ponujajo v poletnih mesecih preštevilne morske aktivnosti: plavanje, potapljanje, jadranje, smučanje na vodi. Lahko pa se preizkusite v bolj adrenalinskih športih. Šibeniški most nad prelepim kanalom vas vabi na bungee jumping. Čikola, pritok reke Krke, pa vas bo zasvojila s soteskanjem in prostim plezanjem.  

Kje jesti v Šibeniku

V središču mesta najdete najboljšo restavracijo na Hrvaškem – Pelegrini. V okolici Šibenika pa lahko uživate v tradicionalni hrani na številnih kmečkih turizmih, kjer vam bodo postregli doma pridelano hrano.

Šibeniška kuhinja je dalmatinska kuhinja z veliko morske hrane, pri čemer so sestavni del vsake jedi lokalne začimbe in domače olivno olje.  

Šibeniška regija je poznana po črnem vinu Babić, ki se prideluje v znanih primoštenskih vinogradih in predstavlja eno najkvalitetnejših črnih vin na Hrvaškem.  

Še en gastronomski proizvod s tega področja, znan po vsem svetu, je drniški pršut. Mlada jagnjetina ali hobotnica, pripravljena pod peko, je še ena specialiteta tega območja, ki jo morate pokusiti.