Zanimivosti

Gremo na obalo, tam že rastejo prvi šparglji

Zoran Franc
31. 3. 2019, 18.05
Deli članek:

Šparglji spadajo med prve vrste pomladne zelenjave, ki jo nabiramo vse do sredine junija. Ne pozabite, imajo izjemne razstrupljevalne in diuretične učinke.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Če boste pozorni, jih lahko med prvim sprehodom po gozdu naberete vsaj kak šopek ali dva. Najpogosteje rastejo med grmovjem, na obronkih gozdov in v živih mejah ter tam, kjer rastejo robidnice. Šparglje boste pri nas našli predvsem v pasu Istre, pa tudi na Krasu in v Vipavski dolini. Pri nabiranju ne pozabite na gumijaste rokavice in palico, s katero boste pridržali grmovje in po potrebi odganjali kače.

Zakaj so tako cenjeni?

Šparglji ali beluši, kot jim mnogi pravijo, so naravni vir folne kisline in antioksidantov. Vsebujejo sestavino glutation, ki velja za eno izmed najmočnejših antikarcinogenov in antioksidativov, pa tudi rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami. Šparglji so naravni diuretik in pripomorejo k odvajanju odvečne vode iz telesa, čistijo kri ter krepijo imunski sistem. Naj vas ne preseneti vonj urina po zaužitju, ki ni ravno prijeten. Vsebujejo tudi številne vitamine (A, C, E, K) in kalij ter železo.

Kako vemo, da so sveži?

Če špargljev še ne poznate najbolje, vam bodo naslednji triki pri nakupu ali nabiranju še kako koristili. Bodite pozorni, da stebla niso uvela ali olesenela, temveč čvrsta. Svežino zagotavljajo čvrstost, gladek in raven videz, enakomerna pozelenelost in tesno zaprti vršički. Če z nohtom potegnete po površini, mora iz svežih špargljev priteči dišeč sok, stebla pa morajo škripati, če jih podrgnete drugega ob drugega. Uporabite le stebla od mesta preloma navzgor, spodnji deli so praviloma oleseneli in trdi ter nimajo več značilnega okusa niti strukture.

Kako jih ohranimo sveže?

Svežina špargljem hitro pada, zato jih zmeraj kupite le toliko, kot jih lahko pojeste pri enkratnem obroku. Njihovo svežino ohranite tako, da stebla, povezana v šope, postavite pokonci v posodo z vodo. Spodnji del stebel lahko ovijete tudi v vlažno krpo, položite v plastično vrečko in shranite v hladilniku za največ tri dni.

Zamrznite jih

Zamrznjeni bodo ohranili več biološko aktivnih snovi kot tisti v slanici. Pred zamrzovanjem jih na hitro blanširajte, nato pa ohladite v mrzli vodi. Zamrznjene hranite do devet mesecev.

Shranite jih v slanici

V 3,5 litra vode primešajte en liter kisa, 100 gramov soli in 200 gramov sladkorja. Raztopljeno mešanico zlijte po špargljih, zloženih v steklene kozarčke, kozarčke nato dobro zaprite in pasterizirajte 15 minut pri 90 stopinjah.