Zanimivosti

5 praktičnih razlogov za tek

Zoran Franc
30. 3. 2019, 21.20
Deli članek:

Tek je naravno gibanje, ki je pogosto žal zelo zapostavljeno. A spoznajte pet razlogov, zakaj je prav, da kljub temu tečemo.

Profimedia
Urban Praprotnik (003).jpg

Ste utrujeni, naveličani vsega, imate polno glavo skrbi? Ste pomislili na tek? Pogovarjali smo se z Urbanom Praprotnikom, profesorjem športne vzgoje, ki je na kratko predstavil razloge, zakaj je dobro teči. Razbremenite misli, izboljšajte počutje, tecite!

Čvrstost kosti

Med tekom so naše kosti od stopala do hrbtenice pri dotiku s tlemi izpostavljene večjim obremenitvam. Zaradi teh večjih obremenitev bomo kosti spodbudili, da se učvrstijo.

Boljši hrustanec

Želimo si, da ohranjamo zdrav hrustanec v kolenih in medvretenčnih ploščicah. Pri teku v eni minuti naredimo približno 180 korakov. V tem času smo približno pol časa v zraku in pol na tleh. Ta izmenjava obremenitve in razbremenitve odlično spodbuja znotrajsklepno tekočino, da se bolje pretaka in tako bolje hrani sklepni hrustanec.

Uravnotežene mišice

Eden od glavnih vzrokov za bolečine v križu so neuravnotežene mišice. Posledica tega so enolični položaji telesa. Najpogostejši je prekomerno sedenje. Odlična protiutež za sedenje je ravno tek, saj z njim zelo dobro krepimo tiste mišice, ki so pri sedenju neaktivne, in raztezamo tiste, ki so pri sedenju skrajšane.

Boljša presnova

Pri teku porabljamo dva do trikrat več energije kot pri hoji ali kolesarjenju. Pospeši presnovo, prebudi organe in v gibanje vključi celotno telo. Z redno vadbo telo lažje uravnava krvni sladkor, zmanjša se verjetnost zamaščenosti jeter in številnih drugih ogrožajočih bolezni.

Možgani na pašo

Tek na zanimiv način aktivira tudi naše možgane, saj morajo med tekom uskladiti delovanje celega telesa. Poveča se aktivnost tistih predelov, ki nadzorujejo dihanje, usklajujejo delovanje mišic, neprestano skrbijo za dinamično ravnotežje …

Med tekom se zmanjša dejavnost v drugih predelih možganov, ki so za učinkovitost teka manj potrebni. Zmanjša se predvsem dejavnost prednjega možganskega korteksa, zaradi česar tek deluje kot sprostilo. Ko tečemo, moramo preprosto biti tukaj in zdaj.

Učvrstitev

Tek je športna dejavnost, ki h gibanju spodbudi celotno telo in poskrbi, da se mišice učvrstijo.

Sprostitev Tek je odlična sprostitev in način, kako pregnati grde misli in težo dneva.