Začetek lova na zaklad

Našli sidro slovite ladje iz 17. stoletja, ki je potonila z milijardnim tovorom?

S.R.
16. 3. 2019, 15.05
Deli članek:

Ob obali britanskega Cornwalla so našli sidro, ki bi lahko pripadalo ladji iz 17. stoletja, ki naj bi potonila skupaj z zlatom v vrednosti milijarde britanskih funtov.

Wikimedia Commons
Ilustracija izgubljene ladje Merchant Royal.

Sidro so našli približno 32 kilometrov od pristanišča in priljubljene turistične destinacije Land's End, najbolj zahodne točke Anglije. Strokovnjaki ocenjujejo, da sidro izvira iz obdobja med letoma 1600 in 1800. Mnogi glede na njegovo velikost in starost ugibajo, če gre za ostanek z izgubljene trgovske ladje Merchant Royal, ki je brodolom doživela leta 1641. Najdba sidra sama po sebi ni nič presenetljivega, saj so jih zlasti v vodah ob trgovskih poteh našli že mnogo, a naj bi tip tega sidra in vzorec, ki ga krasi, ustrezala sidru na sloviti trgovski ladji. 

Ladja Merchant Royal je v 17. stoletju, ko se je po svetu razbohotila trgovina in ko je bilo zelo zaželeno zlasti mehiško zlato, predstavljala eno od novejših plovil. Za njenim krmilom je poveljeval kapitan John Limbrey. S svojo posadko se je iz »novega sveta« vračal natovorjen z zlatom in srebrom, danes vrednim več kot milijardo britanskih funtov, ter milijoni raznih novcev in draguljev. Ob prečkanju Rokavskega preliva jih je presenetilo neurje, 23. septembra 1641 pa je ladja skupaj z bogastvom potonila na dno morja nekje ob obali Cornwalla.

Bogastvo z ladje – ker je bila lesena, od nje razen kosov železja in kovin ter seveda dragocenosti bržkone ni ostalo veliko - je že dolgo na radarju raznih lovcev na zaklade, a pri iskanju do danes še nihče ni bil uspešen. Zdaj je v njihova jadra zagotovo zapihal svež veter.