Zanimivosti

So odtoki zamašeni in iz njih smrdi?

Zoran Franc
15. 3. 2019, 21.20
Deli članek:

Odtoki nam tu in tam radi ponagajajo. Včasih ne požirajo, kot bi bilo treba, drugič se iz njih širi neprijeten vonj. Ker ne želimo obremenjevati okolja, vam predlagamo nekaj naravnih alternativ.

Dreamstime
Smrad iz odtoka lahko naznanja tudi zamašenost.

2 ledeni kocki kisa in limoninega soka posujte z grobo soljo in pustite učinkovati v odtoku eno uro. Nato prelijte z vročo vodo.

Ne glede na to, kako vneto pospravljamo in čistimo kuhinjo in kopalnico ter pazimo, kaj vse zlivamo v odtoke, se tu in tam pojavi neprijeten vonj. Prva rešitev je zagotovo vroča voda, ki bo odstranila nečistoče, a če ne boste hip zatem po odtoku spustili še mrzle vode, se bo prostor napolnil z vonjem iz odtoka. Hladna voda namreč posrka neprijeten vonj. Preizkusite pa tudi naslednje trike.

Detergent in soda bikarbona

Ta trik bo učinkovit tudi za nekoliko zamaščene odtoke, ki slabo požirajo vodo. Najprej s pokrovčkom zamašite odtok, nato pa korito napolnite z vročo vodo. Vmešajte dve žlici detergenta in tri žlice sode bikarbone. Premešajte, nato pa odmašite odtok. Vroča voda bo s pomočjo močne sile očistila sifon in odstranila ostanke maščobe, medtem ko bo detergent poskrbel, da bo neprijeten vonj izginil.

Sol, kis in limona

Kombinacija naslednjih sestavin bo izjemno učinkovito odpravila neprijeten vonj. V posodico za pripravo ledenih kock nalijte mešanico kisa in limoninega soka ter zamrznite. Nato nekaj kock vrzite v odtok ali sifon in posujte s soljo. Kocke bodo odpravile neprijeten vonj, groba sol pa bo mehansko odstranila umazanijo, ki se je nabrala na ceveh. Limona bo poskrbela za prijeten vonj iz odtokov.

Dreamstime
Detergent in limonin sok zlijte v umivalnik, poln vroče vode. Kombinacija bo hitro odpravila neprijeten vonj.

Soda bikarbona

Preverjen trik, ki odpravi neprijetne vonjave tudi iz prostorov, je odlična rešitev tudi za odtoke. Žličko sode bikarbone vsujte v odtok in prelijte z vročo vodo. Neprijetne vonjave bodo takoj izginile. Če imate težave še z zamašenostjo, najprej žličko soli prelijte z decilitrom alkoholnega kisa, pustite, da se mešanica dobro speni, nato pa prelijte z vročo vodo. Tako boste ubili dve muhi na en mah – očistili boste otok in ga hkrati osvežili.

Čajne vrečke

Uporabljene čajne vrečke nastavite v bližino odtokov. Te bodo hitro absorbirale neprijeten vonj, ki se širi po kuhinji.

Pecilni prašek

Dve žlički pecilnega praška nasujte v odtok in prelijte z decilitrom in pol vroče vode. Burna reakcija bo očistila nečistoče in odplaknila neprijetne vonjave.

Dreamstime
Nepogrešljiva prijateljica zoper zamašene in smrdeče odtoke je soda bikarbona.