Zanimivosti

Kopalnica naj ob sprostitvi nudi tudi varnost

Z.F.
24. 2. 2019, 16.35
Deli članek:

Z leti smo vse manj okretni, zato je vse večja tudi možnost nesreč. Te se največkrat dogajajo prav doma, v kopalnici …

Arhiv
Fotografija je simbolična

Kopalnica naj bi bila tisti prostor, v katerem si poleg zadovoljevanja higienskih potreb privoščimo nekaj sprostitve, razvajanja in uživanja. Za pripadnice nežnejšega spola je kopalnica najverjetneje tudi »srčika« doma. Gre za prostor, ki je namenjen lepotičenju, urejanju in občudovanju. Ne trdimo, da za moške nima posebnega pomena, pa vendar je pri njih na prvem mestu praktičnost, kar je ob estetskem vidiku najpomembnejše.   

Prenavljate? Naredite jo praktično in varno

Na gladkih površinah v kopalnici, ki jih naredi spolzke že nekaj kapljic vode ali para, nam lahko kaj hitro zdrsne. Pa tudi vstajanje iz globoke kadi zahteva kar nekaj spretnosti in napora, kar starejšim povzroča precejšnje preglavice. Če se torej odločate za prenovo kopalnice, pomislite na ta dejstva. Če vztrajate pri kopalni kadi, poskrbite vsaj za držala, ki bodo omogočila dober oprijem. Držala namestite tako, da vam bodo v pomoč pri sedanju v kad in vstajanju iz kadi. Ste morda pomislili na kopalno klop? Gre za izjemno uporabno in udobno rešitev, ki starejšim omogoča varno sedenje med kopanjem. Po kopanju pa ne bo treba lesti čez rob kadi, temveč se bomo le pomaknili proti koncu klopi. Vstajanje bo tako veliko lažje in varnejše.

Arhiv
Lesena podlaga v kopalnici.

Kakšna naj bo prha?

Če ste se odločili za prho, pozabite na privzdignjena tla, raje si omislite ravna tla z vgrajenim sifonom. Tako bosta vstop in izstop iz prhe precej varnejša pa tudi preprostejša. Poskrbite, da bodo ploščice nekoliko hrapave, saj boste tako preprečili padce. Lahko pa si omislite protidrsno preprogo ali tla premažete z nevidno tekočino proti drsenju.

Kaj pa straniščna školjka?

Seveda je na voljo veliko različnih modelov in oblik. Morda celo več, kot si mislite. A pri izbiri znova ne pozabite na funkcionalnost. Z leti vse težje vstajamo in sedamo, zato predvsem poskrbite, da bo straniščna školjka, če izbirate samostoječo, dovolj visoka. Če boste imeli vgradno straniščno školjko, prosite montažerja, da jo namesti nekoliko višje. Če ste jo že namestili in možnosti za izbiro višine več nimate, se lahko odločite za posebne nastavke. Ti bodo poskrbeli, da bo sesti in vstati precej lažje. Ne pozabite tudi na ustrezna držala.