Zanimivosti

Nad mastne madeže in škripajoča tla z otroškim pudrom

Zoran Franc
23. 2. 2019, 13.04
Deli članek:

Nasvetov ni nikoli preveč, kvečjemu smo vsakič znova hvaležni, ko odkrijemo kaj novega in uporabnega. Tokrat vam predstavljamo trike z uporabo otroškega pudra.

Dreamstime
Otroški puder je koristen.

Otroški puder zagotovo pozna vsaka novopečena mamica, saj to sredstvo poskrbi, da ostane otrokova ritka suha in se ne pojavljajo nadležni srbeči izpuščaji. A tudi sicer ga je vredno imeti spravljenega v predalu. Otroški puder lahko uporabite za matiranje tekočega pudra pa tudi za sušenje in razmaščevanje kozmetičnih čopičev in krtačk. Če boste nekaj pudra nanesli na glavniček za česanje obrvi, se bodo te hitreje usločile po vaših željah. Preverimo, pri čem vsem nam še lahko koristi.

OSVEŽITE OBLAZINJENO POHIŠTVO

Če se je na naslonjalih za roke naredila svetleča prevleka, ki je posledica prepotenih rok in nanašanja druge umazanije, jo lahko z otroškim pudrom hitro odstranite. Če je oblazinjeno pohištvo možno nekoliko podrgniti tudi z detergentom, vam svetujemo, da madeže najprej dobro očistite s čistilom za preproge. Uporabite lahko tudi alkoholni kis in nekaj detergenta. Po madežu dobro podrgnite in površino očistite, nato pa skoraj do suhega podrgnite še z brisačo. Potem čez posujte otroški puder, ki bo posrkal odvečno vlago in oblazinjenemu pohištvu povrnil prijeten vonj.

MASTNI MADEŽI NA TKANINAH ALI PAPIRJU

Če ste med pripravo večerje po nesreči z oljem poškropili predpasnik ali srajco, madež najprej dobro očistite z detergentom, nato pa nanj nanesite otroški puder – tako bosta madež in sled vode hitro izginila. Trik je uporaben tudi, kadar jedi pripravljate po receptih in po nesreči z oljem poškropite kuharsko knjigo. Madež potresite z otroškim pudrom, ga nekoliko vtrite in pustite delovati dobro uro. Nato le obrišite in izginil bo.

ŠKRIPAJOČA TLA

Če tla vašega stanovanja krasi parket ali druga vrsta lesa, se lahko po določenem času razrahlja, pri stopanju po »utrujenih« predelih pa bo vaše korake pospremilo nadležno škripanje. Težavo lahko začasno rešite tako, da med nastale razpoke nasujete nekaj otroškega pudra. A vsekakor razmislite tudi o popravilu in vnovičnem lakiranju.