Zanimivosti

Ne veste, kako porabiti piščanca?

Zoran Franc
23. 2. 2019, 12.05
Posodobljeno: 23. 2. 2019, 13.11
Deli članek:

Ste pripravili bogato kosilo, zdaj pa se po kuhinji valjajo ostanki hrane, ki bi jih radi porabili, a ne veste, kako? Ponujamo vam nekaj nasvetov, zdravih in okusnih.

Dreamstime
Pečeni piščanec

Če tudi vi spadate v tisto skupino ljudi, ki med tednom prihajajo kasneje domov, a bi radi jedli hitro, dobro in zdravo, je najbolje, da si že čez vikend pripravite vsaj okviren načrt tedenskega jedilnika. Seveda pa v pripravo jedi vključite tudi vse ostanke hrane s konca tedna. Tokrat bomo uporabili pečenega piščanca, ki ga po navadi pripravimo za nedeljsko kosilo. Je odličnega okusa in glede na to, da obstaja le peščica takih, ki ga ne marajo, z jedmi iz tega mesa res ne moremo zgrešiti.

Piščančja juha

Pečene kose mesa prelijte z mrzlo vodo. Dodajte na koščke narezano jušno zelenjavo (čebulo, peteršilj, korenje, zeleno) in kuhajte kot običajno juho. V juho lahko dodate tudi surove konice krilc, ki so vam ostala, saj se pri pečenju po navadi preveč zapečejo, in vrat. Juho kuhajte dobrih 20 minut, več ne bo potrebno, saj je bilo meso že toplotno obdelano. Precedite in po želji zakuhajte izbrano jušno zakuho ali pa juho uporabite za pripravo minešter oziroma rižot.

Okusne solate

Tudi v solati lahko uporabite kose pečenega piščanca. Meso narežite ali natrgajte, stresite v skledo ter dodajte poljubno zelenjavo, testenine ali včerajšnji riž. Uporabite domišljijo in se poigrajte z okusi. Ne pozabite pa tudi na preliv. Ste pomislili, da bi v solato vmešali nekaj sadja? Odlično se priležejo mandarine, pomaranče, tudi grozdje in hruške. Dodajte pest lešnikov, morda celo arašidov.

Dreamstime
Piščančja solata

Sendviči

Tudi v sendvičih je piščančje meso še kako okusno. Če imate radi okus hladnega pečenega piščanca, bo dovolj, da meso le narežete ali nastrgate, sicer pa mu lahko dodate okusne omake. Meso nastrgajte in dajte v sekljalnik, dodajte dve žlici grškega jogurta, nekaj soli in popra, strok česna in žličko majoneze. Zmeljite in namažite na kruh. Po želji dodajte nekaj zelenjave in odličen sendvič bo nared.