Evtanazija

Sanjina zadnja želja je bila: "Da bi se poslovila z roko v roki s svojo družino, brez bolečin"

P.K.
23. 2. 2019, 13.31
Deli članek:

Na vse načine so ji poskušali pomagati, tudi z dragimi alternativnimi zdravili, a rak se je razširil. 20-letna Sanja iz Sovjaka si je zaradi hudih bolečin želela, da bi ji omogočili evtanazijo. Ponoči je umrla.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Njena mati je danes sporočila, da je Sanja ponoči umrla in se zahvalila vsem, ki so v zadnjih tednih pomagali, poroča spletni portal Siol. 

Ponovimo. Leta 2013 je izvedela grozljivo novico; da ima osteosarkom – raka, ki se pojavlja predvsem pri mlajših v področju kolena ali drugih dolgih kosteh.

»Po mučnih kemoterapijah in številnih težkih operacijah, s katerimi je izgubila več kot polovico pljuč, obe trebušni preponi in pet reber, izgublja boj z boleznijo,« na družbenih omrežjih pišejo njeni bližnji. Tam je žalostna zgodba mladega dekleta požela veliko pozornosti in sočutnih občutkov mnogih Slovencev. 

Facebook
Sanja Pertoci je bila doma iz Sovjaka, naselja, ki leži le streljaj od Svetega Jurija ob Ščavnici.

Nevzdržne bolečine 

Njeni domači so povedali, da so zdravniki v UKC Ljubljana dejali, da je zdravljenje izčrpano, da ji ne morejo več pomagati, zato je bila pred mesecem dni poslana v domačo oskrbo. »Kljub visokim odmerkom morfija se bolečine iz dneva v dan stopnjujejo in so nevzdržne. Sanja je popolnoma pri zavesti in se vsega zaveda. Zaveda se, da izgublja bitko, ki jo je pogumno bojevala šest let, najintenzivneje v zadnjem letu, ko je prestala štiri težke operacije. Vse zaman,« so o izjemno težki preizkušnji poročali njeni bližnji.

Povedali so tudi, da so poskusili skoraj vse, tudi zdravljenje z dragimi alternativnimi zdravili, za katere so prek družbenih omrežij in medijev zbirali denarna sredstva, a ta niso pomagala. »Sanja zaradi oslabljene dihalne funkcije zadnji mesec diha le še s pomočjo kisika. Zaradi oslabljenega dihanja ne sme prejemati nobenega antidepresiva, saj bi vsakršno pomirjevalo dodatno oslabilo njeno dihanje. Že ob tako nevzdržnih telesnih bolečinah je psihična stiska, ob zavedanju, da so šteti zadnji dnevi, da čakaš na konec in umiraš, nepopisna,« so se iskreno o njenem stanju in izjemni bolečini, ki jo občutijo ob dogajanju, izpovedali Sanjini najdražji. Dodali so, da skozi takšno trpljenje ne bi smelo iti nobeno živo bitje na tem svetu.

Kaj si je želela …

Zapis so zaključili z ganljivo Sanjino zadnjo željo, ki je, »da bi se poslovila z roko v roki s svojo družino, brez bolečin«. Ker pa pri nas evtanazija ni mogoča, je njena strta družina urejala vse potrebno za evtanazijo in dostojen odhod v kliniki v Belgiji, kjer je evtanazija legalizirana.

Kot rečeno, Sanja je ponoči umrla. Na tem mestu lahko le izrazimo sožalje svojcem.