Križna jama

"To bi bil kar paradoks, da bi mi plačevali, da bi državi dokazali, da je onesnaženo"

G.G./STA
23. 2. 2019, 10.11
Posodobljeno: 23. 2. 2019, 10.21
Deli članek:

Društvo ljubiteljev Križne jame že nekaj časa opozarja na onesnaženo vodo v jami, ki se pojavi ob višjih vodostajih.

Facebook / Križna jama
Ostanki pene v Križni jami.

V društvu menijo, da se onesnaženje pojavlja, odkar so na Blokah zgradili novo čistilno napravo. Po njihovem mnenju bi morala ukrepati tudi država, saj je društvo le skrbnik jame, je pojasnil predsednik društva Gašper Modic.

Jamarji so onesnaženje v jami opazili v začetku meseca, ko je bil vodostaj v jami višji. Trenutno je onesnaženje v jami, znani po številnih podzemnih jezerih, še vidno, vendar v nekoliko manjši meri. Ostankov pene, ki naj bi v jamo prišla iz bližnje čistilne naprave, v vodi ni več, so pa še vedno prisotni na robovih jezer.

Društvu ljubiteljev Križne jame sicer že več let opozarja, da je cev iz bližnje čistilne naprave speljana do požiralnika potoka Farovščica, ki ima neposredno povezavo s Pisanim rovom v Križni jami. Medtem pa na občini Bloke očitke o vzrokih onesnaženja zavračajo in pravijo, da izvajajo redne monitoringe.

"Polemike o tem so bile že pred 12 leti, ko smo spremljali projektiranje čistilnih naprav. Na to smo opozarjali, z županom se je srečalo prejšnje vodstvo društva, a konkretnih odzivov ni bilo," je dejal Modic. Redno, z letnimi poročili, o tem obveščajo tudi ministrstvo za okolje in prostor. "Lastnik jame je vendarle država, mi smo kot društvo samo skrbniki in ne moremo vplivati na to," je dejal.

Natančnih analiz onesnaženja nimajo, saj so ta draga. "To bi bil kar paradoks, da bi mi plačevali, da bi državi dokazali, da je onesnaženo," je dejal Modic. Ob tem je dodal, da se v društvu zavedajo, da v občini potrebujejo čistilne naprave, vendar bi moralo biti njihovo delovanje bolje urejeno in prilagojeno občutljivemu kraškemu terenu.

Križna jama pri Ložu je sicer edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji, zato v jami ni električne razsvetljave in betonskih poti, obiski pa so omejeni. Člani društva so v zadnjih 25 letih jamo skoraj v celoti očistili. V njej je bilo veliko odpadkov, ki so jih obiskovalci in raziskovalci pustili v zadnjih sto letih.