Orkanski veter

FOTO in VIDEO: Burja "stoletja" v Dalmaciji ruva drevesa in zapira ceste

G.G.
23. 2. 2019, 08.53
Posodobljeno: 23. 2. 2019, 13.14
Deli članek:

Na Jadranu vleče močna burja. Hrvati so jo poimenovali kar "burja stoletja".

YouTube
Orkanska burja v Dubrovniku.

Okoli 4. ure je meteorološka postaja na Marjanu v Splitu izmerila sunek s hitrostjo 176 kilometrov na uro, kar je najvišja izmerjena hitrost v Splitu.

Sunki burji so po Dalmaciji tako lomili upogibali in lomili veje, izruvali nekaj dreves, ki so nevarno padla na ceste, odnesli kar nekaj prometnih znakov in reklamnih panojev, ki so potem opraskali avtomobile. V Makarski se je danes v trgovskem centru zrušil panelni zid, zaradi česar so se v trgovini zrušile police. Burno je bilo tudi v Trogirju, kjer je drevo padlo na tri vozila, v zalivu pa je potopilo več jaht. V bližnjem Kaštel Sućurcu je močan veter prevrnil parkiran tovornjak, iz katerega je odteklo gorivo.

Dodobra je razburkano morje. Za celotno jadransko obalo je razglašen rdeči alarm.

severe-weather.EU / STORM Chasing Team SENJ
191 kilometrov na uro - izmerjen sunek burje v Senju.

Burja piha praktično po vsej jadranski obali, trenutno je še najmočnejša pod Velebitom in v Kvarneskem zalivu, kjer lahko čez dan preseže 200 kilometrov na uro. V Sloveniji sunki zaenkrat večinoma ne presegajo 100 kilometrov na uro, na Slavniku pa so šli čez 120 km/h. 

Zaradi burje je na hitri cesti Nanos - Vrtojba med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Vipava - Ajdovščina prepovedan promet za kamp-prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.