Zanimivosti

Določeni losjoni vsebujejo tudi nevarno dišavo

Z.F./ZPS
24. 2. 2019, 13.00
Deli članek:

Pordela in izsušena koža je v zimskih mesecih pogost pojav, zato koži namenjamo nekaj dodatne nege, s katero ji poskušamo zagotoviti ustrezno vlago in maščobo.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Vsakodnevna izpostavljenost suhemu in hladnemu zraku, mraz ter na drugi strani vročina kožo oropajo vlage in prožnosti. Da bi preprečili suhost kože, vam svetujemo uporabo negovalnega losjona ali mleka za telo. Najbolje je, da ga uporabite takoj po prhanju ali kopanju, saj je takrat koža najbolj dovzetna za nego, pore so odprte.   

Losjon ali mleko?

Če se tudi vi sprašujete, kakšna je razlika med losjonom in mlekom za telo, vam ponujamo odgovor: gre za razmerje med vodo in olji. Mleko vsebuje visok delež maščob, medtem ko se losjoni po navadi pripravljajo na vodni osnovi. Torej z losjonom telesu zagotovite veliko vlage, mleko pa je v osnovi bogatejše in primernejše za ljudi z občutljivejšo in bolj suho kožo. Losjon ima sicer veliko bolj hladilen učinek na kožo ter zagotovi občutek svežine in dobro počutje.

Pričakovanja izpolnjena

Potrošniške organizacije so na testiranju preizkusile, kako učinkoviti so pri negi kože losjoni in mleko za telo, ki jih najdemo tudi na slovenskih policah. Izkazalo se je, da so potrošnikom na voljo dobri izdelki, in sicer v vseh cenovnih razredih, zmagovalec pa spada v srednji cenovni razred. Dovolj bo, če boste za 100 mililitrov losjona odšteli malo več kot evro. V sklopu testiranja so preverili vlaženje kože, občutek na koži, uporabo in embalažo ter ugotovili, da izdelki večinoma zadostijo pričakovanjem. 

Vonj? Da, a ne za vsako ceno

Vonj izdelka po navadi odločilno vpliva na nakup, a okusi so različni. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tako preverili tudi, ali izdelki vsebujejo nevarne kemikalije. »Kar nekaj izdelkov na testu vsebuje dišavo butilfenil metilpropional (BMHCA), s trgovskim imenom lilial. Izdelki, ki jo vsebujejo, imajo vonj po šmarnicah. Raziskave na živalih so pokazale, da negativno vpliva na plodnost, ali je enako pri ljudeh, pa še ni zanesljivo potrjeno z raziskavami,« so povedali na ZPS. Dišave sicer vsebujejo tudi tisti losjoni, ki spadajo med »naravno« kozmetiko.