To bi lahko predstavljala pomemben korak naprej, ko gre za dolgoročno raziskovanje vesolja. Rastline so v preteklosti že gojili na Mednarodni vesoljski postaji, a še nikoli na Luni.

Robotska sonda, ki jo je Kitajska v vesolje izstrelila decembra lani, je 3. januarja uspešno pristala na temni strani Lune. Kitajci so s tem postali prvi, ki so spravili sondo na stran Lune, ki z Zemlje ni vidna.

Sonda je s seboj ponesla tudi različna semena, shranjena v pločevinki, in iz te zbirke je po pristanku Chang'e 4 vzklilo bombaževo seme, je videti na več fotografijah, ki jih je objavil kitajski inštitut za raziskave napredne tehnologije na univerzi Chongging.

Prav znanstveniki z univerze Chongqing so razvili poskus "mini lunarne biosfere" in s sondo v vesolje postali 18 centimetrov veliko pločevinko, podobno vedru, v kateri so zrak, voda in prst. V njej so shranili semena bombaža, krompirja in navadnega repnjakovca, ki sodi v družino gorčic, pa tudi jajčeca vinske mušice in kvas.

Fotografije kažejo, da je seme bombaža lepo vzklilo, preostale rastline pa za zdaj tega ne kažejo, so še sporočili z univerze. "Ljudje so tokrat prvič opravili poskus biološke rasti na površini Lune," je poudaril vodja tega poskusa Xie Gengxin.

Še štiri misije

Chang'e 4 je opremljena tudi z instrumenti za raziskave lunarnega okolja, kozmičnega sevanja in medsebojnega vplivanja Sončevega vetra in površine Lune, ki so jih razvili znanstveniki s Švedske, Nemčije in Kitajske.

Sonda je s seboj prav tako ponesla rover, poimenovan Yutu-2, ki ga je že izpustila, njegova misija pa je izvesti poskuse v kraterju Von Karman na Luni.

Na kitajski vesoljski agenciji načrtujejo še štiri misije na Luno, dolgoročno pa si želijo na tem nebesnem telesu postaviti raziskovalno bazo. Pri tem za postavitev objektov računajo na tehnologijo tridimenzionalnega tiskanja.