Sporna nakazila?

Je Vilfan pri honorarjih za komentiranje manipuliral z davki?

S.R.
15. 1. 2019, 11.35
Posodobljeno: 15. 1. 2019, 11.37
Deli članek:

Je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan, kot je nedavno poročal portal Požareport, manipuliral z davki, ko je še kot poslanec, sicer z dovoljenjem mandatno-volilne komisije, komentiral košarkarske tekme?

STA
Vilfan je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, in sicer iz kvote stranke Desus.

Kot je poročal portal, je avtorski honorar za komentatorsko delo na Radioteleviziji Slovenije in ProPlusu prejel na račun športnega društva Košarkarska šola Peter Vilfan, ki ga je ustanovil sam. Vilfan naj bi s tem izvedel davčno manipulacijo, plačal naj bi namreč nižji davek kot bi ga moral sicer, če bi honorar prejel kot poslanec.

Pri reviji Reporter so za pojasnila zaprosili Finančno upravo Republike Slovenije, ki pa zadeve »zaradi davčne tajnosti« ni želela komentirati. So pa dodali, da bodo morebitne kršitve predpisov skladno s svojimi pristojnostmi preverili. Portal Požareport sicer še izpostavlja, da je Vilfanovo društvo registrirano samo za športne dejavnosti, ne pa tudi za komentiranje, ter mu očita, da je s tem proračun oškodoval za več deset tisoč evrov. Po njihovih izračunih bi mu od 73.000 evrov, kolikor naj bi med letoma 2007 in 2012 skupaj znašal njegov honorar za komentiranje košarkarskih tekem, ob »ustreznem« plačilu davkov v rokah ostalo približno 31.000 evrov.

Finančna uprava je na poizvedbo revije Reporter odgovorila, da je takšen izračun zaradi povsem drugačnih okoliščin, ki so veljale pred letom 2013, ko še ni bila uveljavljena možnost ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov za s.p., dejansko nemogoč oziroma da »ne moremo podati odgovora, koliko bi od navedenih prihodkih zavezanec, kot s.p. plačal davka, saj ne moremo predvideti, kakšni bi bili stroški in drugi odhodki, ki bi jih izkazoval v davčnem obračunu, in bi bilo kakršno koli, tudi hipotetično izračunavanje, nesmiselno.« V odgovoru reviji so poudarili še to, da »prihodek društva še ne pomeni avtomatično prihodka fizične osebe. Ob izplačilu dohodka fizični osebi mora namreč društvo, odvisno od vrste izplačila oziroma od pogodbe, na podlagi katere se dohodek izplača, od tega dohodka obračunati in plačati predpisane davke in/ali prispevke.«