Mrk se bo povezoval s Saturnom, Plutonom in Neptunom, Merkurju ponagaja Mars, nam pa prinaša priložnosti za spremembe, za nov način razmišljanja, nove oblike sporazumevanja, za preboj v znanosti … a hkrati bo v nas veliko nemira, soočali se bomo z nevarnostmi v prometu. Saturn v povezavi z mrkom prinaša spremembe vremena in ohladitve. Tudi v letu 2019 ne bo počitka in miru za našo Slovenijo.

Prvi mrk v letu se povezuje s karto Slovenije prek konjunkcije z Neptunom in Uranom, v opoziciji z Merkurjem in sekstilom s Plutonom. Izredno dinamično dogajanje, nadejamo se lahko veliko težav in nerazumevanja v vseh oblikah komunikacije in v sodelovanju, tudi v pravnih zadevah, prisotne bodo manipulacije in laži. Pripravimo se na nove afere, okostnjaki bodo padali iz omar, veliko bo zavajanj in sprenevedanj, nenadnih preobratov, predvsem pri nikoli končani temi slovenskega zdravstva in farmacije.

mojca gregorčič
Osebni arhiv
Mojca Gregorčič se z astrologijo ukvarja že več kot 15 let, izobraževala se je tako v tujini kot v domovini.

Po nadaljnjih ključnih dnevih v letu 2019 pa nas popelje astrologinja Mojca Gregorčič.

JANUAR

S popolnim luninim mrkom 21. 1. bomo zaključili prvo obdobje mrkov v letu 2019, napetosti bodo na vrelišču. Izjemno težavne situacije bodo prevetrile vse naše odnose, tako osebno kot globalno, številni novi in nenadejani konflikti nas bodo presenetili. Tudi drugi mrk v letu 2019 se močno poveže s Slovenijo prek sekundarnega in direktivnega Sonca v astrološki karti Slovenije, podkrepi in pripelje do zaključkov že tako konfliktno ozračje. Malo pred mrkom bo progresirano in terciarno Sonce Slovenije, ki v karti predstavlja vodjo, predsednika, voditelja, avtoriteto Slovenije, prestopilo iz čustvenega, zadržanega raka v ognjevitega in karizmatičnega leva; upajmo, da se nam bo moč leva poznala tudi navzven, da bomo odločneje in samozavestneje nastopali tako na domačem kot tujem političnem parketu ter se manj ukvarjali s preživeto preteklostjo.

FEBRUAR

Od 11. 2. pa do vse do 17. 4., ko bo Merkur v znamenju rib, pričakujmo težave in prekinitve v komunikaciji, razumevanju in prometu, nekako bomo živeli drug mimo drugega, nerazumljeni, nesprejeti, vsak v svojem svetu razmišljanj in predvidevanj. Situacija se še okrepi med 5. in 27. marcem, in ko bo Merkur prvič letos retrograden. Svoj »vzvratni« pohod začenja na 29. stopinji rib, kar še podžge njegovo delovanje. Odložimo vse nove dogovore, podpise pogodb ali nakupe vsaj do 18. 4., še bolje do 21. 5.

MAREC

Uran, planet sprememb, upora in napredka, 6. 3. ponovno in dokončno prestopi v znamenje zemeljskega bika. Že lani smo si ob njegovem prestopu v bika veliko obetali na področju financ, ekologije in odnosov, a na žalost zaradi njegove retrogradnosti nismo bili deležni velikih sprememb. Zagotovo te sledijo letos: spremembe na področju bančništva, kriptovalut, predvsem pa spremembe zavedanja o našem planetu in odnos do njega. Počasi, a zagotovo se spreminja javno mnenje, dviguje se kolektivno nezavedno.

MAJ

Po 21. 5. bo Merkur močan v znamenju dvojčkov, sledi boljše obdobje, a ne bo deležen prav velike podpore preostalih planetarnih akterjev. Na srečo bo dovolj energije, naš način razmišljanja pa bo v nenehnem iskanju ravnovesja med našim egom in našimi resničnimi potrebami, piko na i dodajo še ostali oddaljeni planeti, kar pa ne pomeni, da njihovo delovanje ni močno – veliko bo zavajanja, manipulacij in vztrajanja na svojem za vsako ceno. Kdo bo koga, kdo je najmočnejši v tej zgodbi? Pluton zagotovo.

JULIJ

Drugi del sezone mrkov sledi 2. 7., najprej s popolnim sončnim mrkom na 10. stopinji raka in v opoziciji z retrogradnim Saturnom v kozorogu. Čustveno zelo naporno, nestabilno, obremenjujoče, vse skupaj podžigajo in krepijo dinamične povezave Merkurja, Marsa v levu z Uranom. Čez 14 dni, 16. 7., pa sledi delni lunin mrk na 24. stopinji kozoroga. Lunacija se povezuje prek neugodnih aspektov s Plutonom, Saturnom in retrogradnim Merkurjem ter Venero. Bolj malo bo ostalo za ljubezen in kreativnost, želja po osvobajanju bo močna, a težko izvedljiva. Nemirno obdobje, polno nezadovoljstva in želje po uporu. Nevarnost naravnih nesreč in muhastega vremena.

AVGUST

30. 8. le dočakamo za Merkur in za naša razmišljanja najboljši del leta, Merkur gosti znamenje racionalne, delavne in analitične device. Preudarno in odgovorno bomo razmišljali, se povezovali in delovali v skupno dobro.

SEPTEMBER

Vladar ascendenta Saturn, vladar karte naše države, bo šel v direktno gibanje 18. 9. in pospešil tok dogajanj in ob dobri podpori drugih energij se lahko nadejamo novih priložnosti in boljših rezultatov.

OKTOBER

Merkur 3. 10. prestopi v škorpijona, mi postanemo neizprosni in neomajni v svojem mišljenju in prepričevanju, pa še velikokrat imamo prav. Na zadnji dan oktobra se Merkur še zadnjič poda na retrogradno pot v znamenju škorpijona, na kateri bo vztrajal do 19. 11. Sledi dokončen obračun, nič ne ostane skrito in prikrito.

DECEMBER

Zadnji mrk v letu 2019 bo konec decembra, dan po božiču, to bo letni sončni mrk, na 4. stopinji kozoroga v 1. polju. Harmonično se bo povezoval z Jupitrom in Uranom. Priložnost za dobro načrtovanje leta 2020, za uvajanje novosti ali dokončno udejanjanje sprememb, tako za nas osebno kot za našo Slovenijo.