Nasveti

Kako preprečiti mačka po silvestrskem žuru?

Tea Dečman
1. 1. 2019, 08.02
Posodobljeno: 1. 1. 2019, 08.52
Deli članek:

Zelo pametno in odgovorno je, da si načrt, kako okrevati po popivanju, pripravite še pred odhodom na lepše. Lahko vam pomaga naš načrt do uspešno prestanega mačka. Morda pa se ta z upoštevanjem teh nasvetov sploh ne bo pojavil.

Dreamstime
Dajmo telesu čas, da presnovi alkohol. Spijmo torej le eno pijačo na uro.

GLAVOBOL

Pri morebitnem glavobolu naslednjega dne raje kot acetilsalicilno kislino (aspirin) vzemimo paracetamol (lekadol). Da dosežemo hitro rehidracijo, popijmo kakšen izotonični napitek.

HRANA

Pred pitjem alkohola se vedno dobro najejte. Hrana v želodcu – še posebno mastna in škrobnata – bo namreč upočasnila vsrkavanje alkohola v telo.

VODA

Med vsakim kozarcem alkoholne pijače popijte kozarec navadne vode. Ta bo prav tako kot hrana upočasnila absorpcijo alkohola in preprečila dehidracijo.

Takoj ko vstanete, spijte velik kozarec vode z nekaj soli. Vodo pridno pijte čez dan. Morebitno slabost bo, kot že omenjeno, lahko omilila banana, pa tudi ingver. Privoščite si miren dan, pripravite si kopel in se ne naprezajte. Tudi naslednji dan, torej drugi dan po zabavi, se še lahko počutite malce čudno. Še vedno ostaja pravilo pitja in počitka, če le lahko. S tem pomagamo telesu pri odstranjevanju strupov iz telesa. Tukaj pridejo na vrsto slana juha in banana z arašidovim maslom. Banana vsebuje veliko kalija, arašidovo maslo pa maščobo za energijo, ker nam verjetno ne prija jesti prav veliko, prav tako pa je v arašidovem maslu veliko soli, torej elektrolitov, ki smo jih z izločanjem urina in bruhanjem izgubili.

Razstrupljevalna kumina

Ker je alkoholni maček znak zastrupljenosti telesa, boste simptome najhitreje premagali, če boste spodbudili razstrupljanje. V kozarec svežega pomarančnega soka dodajte žličko limoninega soka in ščepec kumine. Kumina namreč pospešuje izločanje seča in sluzi ter tako spodbuja razstrupljanje in regeneracijo jeter. V pomoč pa vam bodo tudi drugi razstrupljevalni pomočniki, od alg (spiruline in klorele) do pšenične in ječmenove trave, ki jih dodajte smutijem.